KÜLFÖLD

Meg­tá­mad­tak egy ebo­lás be­te­gek­kel fog­lal­kozó köz­pon­tot, sok a sé­rült

Meg­tá­mad­tak egy ebo­lás be­te­gek­kel fog­lal­kozó kór­há­zat fegy­ve­re­sek a Kon­gói De­mok­ra­ti­kus Köz­tár­sa­ság­ban, leg­alább egy ember meg­halt, töb­ben meg­se­be­sül­tek - kö­zölte pén­te­ken az Egész­ség­ügyi Vi­lág­szer­ve­zet (WHO) fő­igaz­ga­tója.
  • Szerző: RIPOST

"Ez nagyon szomorú nap" - írta Twitter-bejegyzésében Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. Az egészségügyi dolgozók éjt nappallá téve azon dolgoznak, hogy életeket mentsenek, nem válhatnak célponttá - tette hozzá. A WHO főigazgatója szerint a támadás Butembo városában történt, amely egyike az ország leghalálosabb ebolajárványa epicentrumának. Észak-Kivu tartományban található, ahol - Ituri tartomány mellett - a legutóbbi ebolajárványt augusztus 1-jén kihirdették.

ILLUSZTRÁCIÓ
ILLUSZTRÁCIÓ

A térségben aktív fegyveres csoportok és az ebolás betegeket kezelő központokat ért rendszeres támadások miatt az egészségügyi dolgozóknak eddig nem sikerült megfékezniük a járvány terjedését. Ezenkívül az orvosok iránti bizalmatlanság és a helyi közösségek vezetői által terjesztett téves információk sokakat arra késztettek az afrikai ország keleti felében, hogy utasítsák el az oltásokat. Felix Tshisekedi elnök kedden arról próbálta meggyőzni a lakosságot az ebolajárvány sújtotta térségben, hogy a betegség valóban létezik, és arra próbálta rábírni őket, hogy bízzanak az egészségügyi alkalmazottakban.

A The Lancet című tekintélyes orvosi folyóirat által nemrég nyilvánosságra hozott felmérés szerint, amely Butembóban és az ebolajárvány másik epicentrumának számító Beniben készült, a megkérdezett kongóiak 26 százaléka nem is hisz abban, hogy létezik az ebolavírus.

A legutóbbi adatok szerint körülbelül 1300-an fertőződtek meg a vérzéses lázzal járó vírussal, és több mint 840-en haltak meg a fertőzés következtében.