MEDICINA

Hiz­lal a di­é­tás kóla, újabb ku­ta­tás bi­zo­nyítja

Egy friss ku­ta­tás meg­döb­bentő ered­ménnyel zá­rult: azok, akik ala­csony ka­ló­ria­tar­talmú szén­sa­vas ita­lo­kat isz­nak, nem­hogy ke­ve­sebb ka­ló­riát visz­nek be a szer­ve­ze­tükbe, hanem 200-zal töb­bet, mint kel­lene.
  • Szerző: MZ/X

Abban a legtöbb tudós és orvos egyetért, hogy a túlzott cukorfogyasztás károsan hat az emberek egészségére és ez az elhízás egyik fő oka. Felismerte ezt a legtöbb italgyártó cég is, és elkezdett úgynevezett cukormentes, diétás üdítőket árulni azoknak, akik egészségesebben szeretnék oltani a szomjukat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egy korábbi kutatás szerint ezeknek az édesítőszeres italoknak a fogyasztása az 1999 és 2012 között 200%-kal megnőtt, főleg a gyerekek és a tizenévesek körében.

Most a Washingtoni Egyetemen annak néztek utána, hogy aki ilyet iszik, az valóban kevesebb kalóriát visz-e be a szervezetébe. Az eredmények szerint épp, hogy többet!

A legveszélyeztetettebb korosztályt vizsgálták

A kutatók több mint 7000 gyermek étrendjét vizsgálták meg a közelmúltban, és arra jutottak, hogy csak azok fogyasztanak megfelelő mennyiségű kalóriát, akik többnyire vizet isznak.

Bár a diétás italokat úgy alkották meg, hogy egészségesebbek legyenek, mint a cukrozott társaik, ne járuljanak hozzá az elhízáshoz, sőt, lehetőleg segítsék például a gyerekek súlymegtartását, mégsem ezt teszik.

Azok a vizsgált fiatalok, akik alacsony kalóriatartalmú üdítőt isznak, önkéntelenül is más dolgokkal pótolják a keletkezett hiányt, így többet esznek, isznak. A simán cukorral gyártott frissítőknél persze jobb alternatíva a csökkentett kalóriatartalmú ital, de a kutatás eredménye szerint ezek még mindig jelentősen rosszabb hatással vannak a fogyasztókra, mint a sima víz.

Eközben a címlapon

A fogyni vágyók inkább vizet igyanak

A tanulmány vezetője, Dr. Allison Sylvetsky szerint ezek az eredmények megváltoztatják a kalóriaszegény italok megítélését. Azt tanácsolja, aki valóban fogyni szeretne, inkább csak vizet igyon.

Mennyi extra kalóriát jelent a diétás ital fogyasztása?

Ha a kutatásban résztvevő fiatalok eredményeit vesszük alapul – akiknek a szükséges napi beviteli mennyisége körülbelül 2000 kalória –, akkor azokhoz képest, akik csak vizet isznak,a diétás italt fogyasztók 196 extra kalóriát visznek be naponta. A főként cukros italokat fogyasztók 312-vel többet, mint kéne, míg azok, akiknek az étrendjében más cukrozott élelmiszer is megtalálható, 450-nel.

Ez azért is lesújtó eredmény, mert így is rengeteg a túlsúlyos ember

A nyugati országokban a gyermekek nagy hányada túlsúlyos. Az Egyesült Államokban például a fiatalok közel egyharmada, az Egyesült Királyságban pedig a 11 évesek mintegy 30 százaléka kövér, és sajnos ennél Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet.

A kövér gyerekekből pedig a legtöbbször túlsúlyos felnőttek lesznek, akiknél nagyobb a cukorbetegség, a szívbetegség vagy a rosszindulatű daganatos megbetegedés kockázata.