INSIDER

Megrohanták a gumiszerelőket az autósok

Van, ahol leesett az első hó, rengeteg autós csak most ébredt: mintha ingyen osztogatnának valamit, úgy vették célba a gumiszerelőket. A baj csak az, hogy több helyen már csak decemberre van időpont.
  • Szerző: Ripost

Felháborodott és csalódott autósok oldalognak el ezekben a napokban a gumisoktól. Nem értik, hogy miért nem cserélik le azonnal a kerekeiket.

Minden évben elmondjuk, hogy ha tartósan 7 fok alá csökken a hőmérséklet, akkor már fel kell tenni a téli gumit. De nem a levegő hőfoka a legfontosabb, hanem az aszfalté

– mondta a %%-nak Sasvári Norbert, a Fix & Go műhely munkatársa. Hozzátette: aki most foglal időpontot, annak ők már december 4-én tudják csak lecserélni a kerekeit, annyira teli a naptár.

A szerelő szerint most indult be a második hullám, vagyis azok közül, akik nem cserélték le abroncsaikat még szeptemberben vagy októberben, az első komolyabb hideg, vagy fagy után kapnak észbe. Pedig nyári gumikkal nem megfelelő a kerekek tapadása, így megnő a féktávolság is.

A %Ripost% munkatársa több műhelyt is felhívott, hogy mehetnénk-e azonnal gumicserére.

Kiderült, hogy csak 5-14 napos határidővel tudják a munkát elvállalni.

Egyesek a téli-nyári gumicsere elkerülésére négy évszakos gumit használnak. Erről tudni kell, hogy mindenképpen kompromisszumos megoldás, messze nem tapad annyira, mint egy téli. Ráadásul külföldre nem is biztos, hogy jó: bár nálunk nem kötelező a téli gumi használata, külföldön sok helyen megkövetelik, így érdemes utazás előtt tájékozódni.

A Magyar Gumiabroncs Szövetség a szezont megelőzően egy kutatást is végzett. Kiderült: a magyar autósok 40 százaléka nem tudja pontosan, hogy mikor kell lecserélni a gumiabroncsokat, és a 7 fok alatti fő szabályt sem ismerik.

„ Kérünk mindenkit, hogy a gépkocsiján lévő nyári gumiabroncsait cseréltesse le jó minőségű, 3 évnél nem öregebb téli gumiabroncsra "

–figyelmeztet honlapján a rendőrség is.

 

Házhoz megy a gumis

Vannak mobil gumisok is már, akik kimennek irodákhoz vagy akár házhoz is. Nagyon praktikus, mert nem kell sehova elvinni az autót és ha többen megrendelik a cserét, még olcsóbb is. Akad olyan cég is, amelyik 24 órás ügyeletben kínálja ezt a szolgáltatást.
Télies marad az idő

Az előrejelzések szerint tényleg itt az idő a gumicserére! Hétfőn többfelé hó is volt az országban, és minden hajnalban fagy, így aki korán, autóval megy munkába, annak már mindenképpen kell a téli gumi, főleg, mivel hó, havas eső is eshet. Ráadásul egész héten sokfelé már napközben sem megy föl a bűvös 7 fok fölé a hőmérséklet – és az aszfalt hőfoka biztosan 7 fok alatt lesz, ami már megköveteli a téli gumit.
A gumi és a szerelés is drágult

Mint a az első hideghullám idején megírta, 5-10 százalékkal nőttek a gumiárak a tavalyihoz képest, és a szerelés ára is feljebb ment 2-3 ezer forinttal. Ennek a fő oka az, hogy nincs elég szerelő.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?