LELKIZŐ

Meg­ren­dítő val­lo­más: elő­ször be­szélt a ször­nyű­sé­gek­ről az Oscar-díjas szí­nésznő

Az Oscar-díjas szí­nésznő elő­ször be­szélt a nyil­vá­nos­ság előtt arról, hogy gye­rek­ként meg­erő­sza­kol­ták.
  • Szerző: Ripost

Megerőszakolták, gyerekorában!

Szexuálisan bántalmazták Jane Fondát, erről az Oscar-díjas színésznő most először beszélt egy interjúban, amelyet a szintén Oscarral elismert Brie Larson készített vele a The Edit című magazin számára.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

"Megerőszakoltak, gyerekként szexuálisan bántalmaztak, kirúgtak, mert nem akartam lefeküdni a főnökkel, és mindig azt gondoltam, hogy az én hibám, rosszat mondtam vagy rosszat tettem" - fogalmazott a 79 éves színésznő.

Részleteket nem árult el Jane Fonda, de azt elmondta, hogy élete során sok agresszív férfit ismert meg. "Jelentéktelennek éreztem magam. Aztán egyszer csak úgy döntöttem,

nem adom fel önmagamat azért, hogy tetsszem egy férfinak.

Úgy nőttem fel, hogy mindenkinek meg akartam felelni. Később csatlakoztam egy nőjogi mozgalomhoz" - mondta.

"Ismerek olyan fiatal nőket, akiket megerőszakoltak, és még csak nem is voltak ennek tudatában. Azt gondolták, nem mondtak elég egyértelműen nemet. A női mozgalmak egyik nagy eredménye annak felismerése, hogy a megerőszakolás és a testi erőszak nem a nők hibája" – hangsúlyozta Fonda.

Jane Fonda, aki az 1970-es években két Oscar-díjat is kapott, és fitneszvideói is világhírűvé váltak, az 1982-ben elhunyt színész, Henry Fonda lánya. Háromszor ment férjhez, legutóbbi, a CNN hírtelevíziót alapító Ted Turnerrel kötött házassága 2001-ben ért véget. Memoárjában már 2005-ben írt traumatikus gyerekkoráról: anyját is megerőszakolták, amikor Jane Fonda még csak 8 éves volt. Azután anyja nem tudott megbékélni magával, folyton a plasztikai sebészhez rohangált, mély depresszióban szenvedett és igyekezett minden férfinak tetszeni. Végül az erőszak után négy évvel öngyilkos lett.

Eközben a címlapon