INSIDER

Meg­rázó rész­le­tek a hely­szín­ről, ez a kutya vég­zett a más­fél éves Ra­mó­ná­val

A más­fél éves Ra­móna tra­gé­di­ája óri­ási in­du­la­to­kat ka­vart az in­ter­ne­ten. A kis­lányt házuk ud­va­rán a csa­lád ku­tyája, az öt­éves, Zeusz nevű ame­ri­kai staffords­hire ter­rier ölte meg a Győr­höz kö­zeli Nyúl köz­ség­ben. Ren­ge­te­gen kér­de­zik most: miért lehet pit­bul­lo­kat és más harci ku­tyá­kat min­den­féle papír vagy vizsga nél­kül tar­tani - főleg kis­gye­re­kek kö­ze­lé­ben?
  • Szerző: Ripost

"Nekem volt egy ugyanilyen fajtájú kutyám. Nem is értem, miért tartották kisgyerek mellett. Az enyém két év után annyira megbolondult, hogy el kellett altatni" - mondta el kollégánknak egy helyi férfi a ház közelében. A 4 ezres község, Nyúl lakóit megrázta a család tragédiája.

Ez a tábla fogadja a családhoz érkezőket.
Ez a tábla fogadja a családhoz érkezőket.
Fotó: Sulyok László
EZT OLVASTAD MÁR?

A kislánynak esélye sem volt a túlélésre

A  fiatal jegyespár, K. Szilveszter és N. Orsolya kislányukkal, Ramónával és kutyájukkal, Zeusszal élt a hatalmas családi házban a Táncsics utcában. Négy generáció lakik együtt: a dédszülők, a nagyszülők, valamint a gyászoló apuka és testvére családja. Úgy tudjuk, a kislány és dédnagypapája az udvaron sétálgatott kedden, amikor a tragédia történt.A kutya, Zeusz hátulról, a fejénél kapta el a kislányt. A dédnagypapa kétségbeesetten küzdött vele, de nem tudta szétfeszíteni a bevadult állat száját. Zeusz szempillantás alatt összeroppantotta a kislány koponyáját és a dédit is megharapta a kezén. A mentők egy órán át küzdöttek Ramóna életéért, de a kórházban belehalt súlyos sérüléseibe.

Ez a kutya végzett a kis Ramónával. Fotó: Facebook
Ez a kutya végzett a kis Ramónával. Fotó: Facebook
A kislány többszörös koponyatörést szenvedett, esélye sem volt a túlélésre

- mondta a győri Petz Aladár kórház orvos-igazgatója, dr. Oláh Attila.

Jóravaló, fiatal jegyespár

Egy átlagos, normális, szerető családról van szó

– mondta el lapunknak egy férfi. A helyiek kedvelték a családot, és nem szívesen beszélnek az esetről, ezért senki nem kívánt névvel nyilatkozni. 

Eközben a címlapon
Szép család voltak...Fotó: Facebook
Szép család voltak...Fotó: Facebook

"Hihetetlenül szerették Ramónát, az első gyerekük volt. Rendes, jóravaló fiatal pár, nagyon sajnálom őket. Az más kérdés, hogy én itthon nem tartanék semmilyen kutyát, mindegyiktől féltem a családom" - mondta egy fiatal anyuka a -nak.

A szülők börtönbüntetést is kaphatnak

Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség. A által megkérdezett ügyvéd szerinta kisgyerek szülei 1-5 év börtönbüntetést kaphatnak, ha kiderül, hogy valóban felelősek.

Ennél a háznál történt a tragédia.
Ennél a háznál történt a tragédia.
Fotó: Sulyok László

"Ilyenkor azt vizsgálják, hogy otthon voltak-e a szülők, felügyelet nélkül hagyták-e a gyereket, illetve külön is vizsgálják a felelősségüket" – mondta a -nak dr. Kamarás Péter ügyvéd.

A kutyát nem tartották agresszívnak

A kutyájukat nem mondanám agresszívnak, nem volt vele eddig gond

- vélekedett az egyik helyi. A 28 év körüli apukáé volt a gyilkossá vált kutya, ami úgy tűnik, szeretetben nőtt fel. A kutyát a hatósági állatorvos a Győri Gyepmesteri Telepre szállíttatta. - "Két hétig karanténban lesz megfigyelés alatt. Utána a család fog döntetni a sorsáról, de javasolni fogjuk nekik az elaltatását. A kutya rendesen megkapta évente az oltást, semmiféle előjele nem volt a tragédiának. Soha nem mutatott agressziót" - nyilatkozta a -nak dr. Rácz Elemér állatorvos.

A kutya gazdája korábban így beszélt akkor még szeretett kedvencéről a Facebookon.
A kutya gazdája korábban így beszélt akkor még szeretett kedvencéről a Facebookon.

Miért lehet harci kutyát tartani?

"Ezek a kutyák őrzésre, védésre kitenyésztett ebek, és az, hogy milyen irányba alakult az idegrendszerük, egyedfüggő lehet. Németországban a bull típusú ebek tartását egy vizsgához kötik, Magyarországon is érdemes lenne bevezetni" – vélekedik Rácz Elemér állatorvos.

A nyúli gyilkos kutya amerikai staffordshire terrier. Ezt a fajtát gladiátorharcra tenyésztették ki, de az utóbbi évtizedekben „szelídült” a génállománya. A harcikutya.eu oldal hangsúlyozza:a fajtánál fontos a kutya korai nevelése, és nagy mozgásigénye miatt akár napi többórás tréningezése is. A szakemberek szerint a fajta „barátságos, kedves, mozgékony”, és „nagyon hűséges a családjához, és általában eléggé engedelmes is.” Mint írják: általában jól kijön a gyerekekkel, ám „szilaj természete miatt inkább nagyobb gyerekek játszótársának alkalmas.” „Mivel terrierről van szó, a kisebb háziállatokra zsákmányként tekinthet.” Ez elég ijesztően hangzik egy 40 kilós harci kutyánál…

Zeusz gazdája évekkel ezelőtt azzal viccelődött, hogy kutyája nem harap... Fotó: Facebook
Zeusz gazdája évekkel ezelőtt azzal viccelődött, hogy kutyája nem harap... Fotó: Facebook

Kevesen tudják, de pár éve módosították az állatok tartására vonatkozó szabályokat. Immárbármilyen kutyát, akár pitbullt is szabadon lehet tartani a megfelelő elővigyázatosság mellett, és csak akkor nyilvánítják őket „veszélyesnek”, ha már sérülést okoztak valakinek.

A nyúli tragédia kapcsán a kommentelők véleménye egyöntetűnek tűnik: őrültségnek gondolják, ha valaki harci kutyát tart kisgyerek közelében, és a többség úgy véli: szigorítani kellene a pitbullok és más harci ebek tartásának szabályait.

Ki a felelős?

- A kutyatartó a tőle elvárható gondossággal felel a kutya tetteiért, vagyis mindent meg kell tennie azért, hogy védje családtagjait és az idegeneket.

- Az állattartónak gondoskodnia kell róla, hogy hívatlanul senki ne mehessen be az udvarba vagy a házba, és a kutya ne tudjon kiszökni.

- Hamis kutya esetén figyelmeztető táblát is ki kell helyeznie a kapura!

- Ha vendéget vár, vagy beenged egy idegent, el kell különítenie a veszélyesnek vélt kutyát.

- Az utcán egyetlen kutyát sem szabad póráz nélkül sétáltatni.

Ha ezeket a szabályokat megszegi az állattartó, ő felel a balesetért. Ha viszont gyerekek dobálnak kővel egy kutyát, ami védekezésből megharapja valamelyiket, akkor a gyermek gondozója, kísérője a felelős. Ha valakit megharapott egy kutya, vagy az ő kutyáját marcangolta szét egy másik eb, vagyoni és nem vagyoni kár miatt bírósághoz fordulhat, ha nem tud peren kívül megegyezni a kutya gazdájával.

Zeusz kiskorában. Itt még békésen aludt a később gyilkossá váló kutya... Fotó: Facebook
Zeusz kiskorában. Itt még békésen aludt a később gyilkossá váló kutya... Fotó: Facebook

Hogyan viselkedjünk egy idegen kutyával?

A által megkérdezett kutyakiképző szerint egy kutya támadásának rengeteg oka lehet. - "Mindig vannak előjelei. Nem feltétlenül viselkedési probléma áll a háttérben, lehet, hogy mentálisan nem ép, vagy akár epilepsziás rohama van egy támadó kutyának" – mondta Tósoki Heléna. A szakértő arra hívta fel a figyelmet, ha valaki az utcán találkozik egy idegen kutyával, ne nézzen annak a szemébe. Ilyenkor egyszerűen el kell sétálni a kutya mellett, kerülni kell a szemkontaktust, mert azáltal fenyegetve érezné magát az állat.

Egymásnak estek az emberek a tragédia után

Hatalmas kommentháború alakult ki az interneten a borzasztó esetet követően, ezekből idézünk néhányat.

„Egyértelműen a szülő felelőssége! A kutya nem bébiszitter. A gyermek bármilyen hangoskodását, hirtelen közeledését támadásnak veheti, így védekezésből támad.”

 „Az állat az lesz, amivé nevelik!”

„Minek kell ilyen kutyát tartani? Az ilyen kutyák a terminátorhoz hasonlítanak.”

„Hát igen, úgyis a kutya issza meg a levét.... Soha nem támad ok nélkül. Gondolom, "jó" nevelést kapott.”

„Akkor most sajnáljuk a kutyát? A kisgyerekre ki gondol, hogy mit élt át?”

 „Egy normálisan tartott kutya nem csinálna ilyet, sőt! A legjobban ők védenék a gyereket.”