INSIDER

Meg­mu­tat­juk: ilyen lesz az e-jegy a bu­da­pesti tö­meg­köz­le­ke­dés­ben

Nyár ele­jén indul az első olyan járat, ame­lyen e-jeggyel is utaz­ha­tunk. Mind­eh­hez egy app­li­ká­ciót kell le­töl­teni a te­le­fo­nunkra. A rend­szer már van, ahol mű­kö­dik, a Ri­post meg­mu­tatja, ho­gyan!
  • Szerző: Ripost

Heteken belül bevezetik az elektronikus jegyet a fővárosi tömegközlekedésben, erről Tarlós István főpolgármester és Pintér Sándor belügyminiszter írt alá megállapodást.

A rendszer működéséhez csak egy telefonos applikációra, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. alkalmazására lesz szükségünk, ami ingyen letölthető. Ennek segítségével vásárolhatunk jegyet legelőször a Deák Ferenc tér és a reptér között közlekedő 100E gyorsjáratra, majd ha minden zökkenőmentes, akkor kiterjesztik a vásárlás lehetőségét a jegyekre és bérletekre is.

EZT OLVASTAD MÁR?
Először a 100E-re vehetünk majd e-jegyet
Először a 100E-re vehetünk majd e-jegyet

Hosszú távon jön a „háztól házig egy jeggyel” utazás, mert a MÁV és a Volán, illetve a vidéki tömegközlekedés is csatlakozik a platformhoz. Magát az alkalmazást már sokan ismerhetik, hiszen csaknem egy éve már több helyen is vásárolhatunk vele jegyet, mint például a Budakeszi Vadasparkban vagy egyes parkolóházakban, de azoknak is könnyű lesz belerázódni, akik a parkolást, vagy az autópálya matricát intézték a telefonos app segítségével.

Az alkalmazás letöltése után regisztrálnunk kell, ahol megadjuk a személyes, illetve banki adatainkat. Az adatok megadása és a visszaigazoló email után az alkalmazás főképernyőjére jutunk, ahol legelőször célszerű az egyenlegünket feltölteni.

Regisztráció után ez az alkalmazás kezdőlapja, itt dönthetjük el, hogy mit szeretnénk vásárolni
Regisztráció után ez az alkalmazás kezdőlapja, itt dönthetjük el, hogy mit szeretnénk vásárolni

Ezután kiválaszthatjuk, hogy mit szeretnénk vásárolni. Jelenleg belépőket, autópálya-matricát tudunk venni, illetve a parkolást tudjuk vele intézni, de a tömegközlekedési jegy vásárlásának lehetősége is hamarosan belekerül. Most a Budakeszi Vadaspark már működő példáján megmutatjuk, milyen lesz a rendszer a BKK-jegyekkel.

Az applikációt a Budakeszi Vadasparkban teszteltük
Az applikációt a Budakeszi Vadasparkban teszteltük

Amikor kiválasztottuk, mit vásárolunk, feljön egy almenü, hogy hová vehetünk jegyet. A tömegközlekedésnél itt lesznek a jegyvásárlási lehetőségek. Kiválasztjuk, milyen típusú jegyet szeretnénk – a BKK-jegyeknél is lesz többféle jegy, illetve bérlet.

Eközben a címlapon
Ki kell választani, hogy milyen jegyből mennyit szeretnénk vásárolni
Ki kell választani, hogy milyen jegyből mennyit szeretnénk vásárolni

Ha kijelöltük a megvásárlandó jegyet, egy összegző oldalra irányít az alkalmazás, ahol még egyszer ellenőrizhetjük a listánkat. Ezután egy vásárlás megerősítést kér az applikáció. A megvásárolt jegyeket a „Vásárlásaim” menüpontban lehet megnézni.

Nincs véletlen vásárlás, az app mindig rákérdez fizetés előtt
Nincs véletlen vásárlás, az app mindig rákérdez fizetés előtt

Végezetül egy QR-kódot kell „lepittyenteni” a buszon a buszsofőrnél, vagy ezt ellenőrzi a kalauz a kódleolvasó készülékével. Amikor jön a kalauz, vagy be kell mutatnunk a jegyet, rá kell mennünk a listában megjelenő jegyekre, hogy megjelenjen a QR-kód.

Ezt a QR-kódot olvassa be az ellenőr
Ezt a QR-kódot olvassa be az ellenőr

Parkolásnál és sztrádajegyhez is használhatjuk az appot

Már három vadasparki, és hamarosan budapesti állatkerti jegyvásárlásra is használható lesz a rendszer. De autópályamatricát, utcai parkolójegyet, vagy parkolóházba szóló jegyet is vehetünk vele.  Mindegyik lehetőségnél ki kell választani a megfelelő ikont, majd szolgáltatót, és az autónk rendszámát kell megadni, majd autópályamatricánál a matrica típusát kell megadni, míg parkolásnál ki kell választani, hogy hol parkolunk, és mennyi ideig szeretnénk ott hagyni a járművünket. A parkolóházaknál egyelőre 3 budapesti és 4 debreceni parkoló látható a rendszerben. Parkolásnál van lehetőség az idő előtti parkolás megszakításra is.

Mi lesz az eddig kiépített rendszerrel?

A BKK néhány járművet már előkészített az új rendszerre, ezeken citromsárga jegykezelőket helyeztek el, de több metróállomásnál beléptetőkapukat is elhelyeztek. A most bevezetendő rendszer információink szerint ezeket még nem fogja használni, a sofőröknél és a jegyellenőröknél lesznek leolvasókészülékek. Az, hogy a járművekre és metróállomásokra felszerelt gépekkel és kapukkal mi lesz, alkalmasak lesznek-e az új rendszer használatára, az egyelőre még nem tisztázott, mint ahogy az sem, hogy a mobilfizetési rendszer mellett lesznek-e elektronikus jegyként szolgáló, a járműveken lecsippantható közlekedési kártyák.

Fotó: Sulyok László