BIZARR

Megmentheti az életed az iPhone-od

Hihetetlennek tûnik, de iPhone készülékek már több ember életét mentették meg. És nem azért, mert telefonáltak rajtuk. A legfrissebb hír szerint utoljára egy sörétes puska lövedékeit fogta fel a telefon. De nem csak golyóállóság az egyetlen életmentő funkciója.
  • Szerző: Ripost

Egy belső zsebben hordott biblia, cigarettatárca, amulett... Pénzérme mely felfogta a szív felé tartó lövedéket... Hasonló történetek szép számmal akadnak a történelemben. Napjaink ilyen csodás életmentője az iPhone. Persze nem csak golyófogóként, hanem számtalan más módon is mentette már meg emberek életét.

Felfogta a söréteket

Az eset még 2014-ben történt, de csak a napokban hozták nyilvánosságra a rendőrségi jelentést. Egy 25 éves angol férfi kutyasétáltatásból hazaérve azt tapasztalta, hogy otthonában nincs víz, idegesen a hiba keresésére indult. Miután megtalálta a víz elzárásáért felelős részeg tinédzsereket, szóváltásba keveredtek és az egyikük a nála lévő lefűrészelt csövű sörétespuskával, közvetlen közelről mellbe lőtte.

Az áldozatot súlyos sérülésekkel szállították kórházba, ahol kiderült, hogy a sörétek nagyrészét iPhone-ja fogta fel.

Csak idegességében csúsztatta a telefont az ingzsebébe, sosem szokta ott tartani. Még a ballisztikai szakértő is meglepődött, hogy a közeli lövéssel szemben is mennyire ellenálló volt az iPhone 5c. A tetteseket hamar elfogták és elítélték.


Nyomra vezette a mentőcsapatot

Kaliforniában, San Jose-ban a 28 éves Melissa Vasquez, autójával balesetet szenvedett és egy mély szakadékba zuhant. Az esetnek nem volt szemtanúja. Nemsokkal később mostohaanyja bejelentette az eltűnését. A rendőrség azonnal a keresésére indult, de sehogy sem tudtak a nyomára bukkanni. Az egyik rendőrnek ekkor eszébe jutott, hogy a nő iPhone-ja talán segítségükre lehet abban, hogy meghatározhassák vele a helyzetét. A nyomozó elment a Melissa lakására, ahol az otthoni iPad-jának gyenge jelszavát (egy, a nagy többség által gyakran használt számsort) pillanatok alatt kitalálva, a Find my iPhone nevű alkalmazás segítségével sikeresen meghatározták a telefon, és ezzel a nő pozícióját is. Az áldozat ekkor már 17 órája hevert a szakadéban az autója roncsai közé szorulva. A mentőhelikopter az utolsó pillanatban érkezett.


Védett a repeszek ellen

Shaun Frank az amerikai hadsereg törzsőrmestere, állítása szerint a zsebében lévő telefonnak köszönheti az életét.  Afganisztáni szolgálata alatt egysége egy másik csapatnak segített, az ő járművük lerobbant. Ekkor egy tizenéves fiú férkőzött a közelükbe.  Shaun rögtön látta, hogy valami nincs rendben vele. De mielőtt a fegyverét felemelhette volna, az öngyilkos merénylő működésbe hozta a testére aggatott pokolgépet. A törzsőrmester alig két méternyire állt a robbanástól.

Súlyosan megsérült, de a szerteszét repülő repeszek többségét az iPhone-ja fefogta.

Később az Apple felajánlotta neki, hogy cserébe a régi készülékéért kap egy újat, de a férfi inkább megtartotta a kilyuggatott telefont emlékbe. 


A kamerájával mentették meg a gyereket

Egy 2 éves kínai kisfiú 12 méter mély kútba zuhant. A sötét aknában nem lehetett semmit sem látni, így a segítségére érkezők nem tudták, hogy mire számítsanak. A leleményes kínai rendőrök, végül egy kötélre erősített iPhone-t eresztettek le a mélybe bekapcsolt kamerával, hogy meg tudják állípítani, hogy a kisfiú milyen pózban szorult be az akna mélyén. A felvételről kiderült, hogy az akna alján víz van, de a gyermek még előtte, fejjel lefelé beszorult a nyílásba, csak ezért nem fulladt meg. A felvétel segítségével megtervezték a mentést és hamarosan kiszabadították a bajba jutott gyereket.


Felfedte a szívbetegséget

Egy orvosi egyetemre készülő amerikai diák Andrew Josephson, nagyapja szívbetegséggel kapcsolatos tudományos munkáit felhasználva olyan iPhone alkalmazást fejlesztett, amely összeveti a szívdobogást a korábban felvett mintákkal, kiszűrve a veszélyes eltéréseket. Nagyapja sokszáz szívdobogás hangját rögzítette, hogy oktatási célokra használja. A fiú ezeket a felvételeket egy mobiltelefonos alkalmazásba építette, majd írt hozzá egy programot amely a felhasználó saját telefonnal felvett szívdobogását hasonlítja össze a tárolt mintákkal és jelzi ha abnormális ritmust talál.  A programot saját családtagjain tesztelte és legnagyobb meglepetésére, édesanyja szívdobogását gyanúsnak ítélte az applikáció. Az asszony azonban nem hitt a fia találmányában, és nem foglalkozott a dologgal, hiszen egészségesen élt, évek óta rendszeresen futott. Egy nap aztán furcsa légszomjat érzett és eszébe jutott fia figyelmeztetése. Kivizsgáltatta magát. Az orvosok szívbillentyű rendellenességet találtak nála amely akár végzetes is lehetett volna, ha nincs az iPhone.


Megjósolja a tüdődaganatot

Hogy mi Magyarok se maradhatunk ki a felsorolásból: A Pécsi Tudományegyetem orvosainak ingyenes mobilalkalmazását az E-szűrő, a tüdődaganat kialakulásának kockázati felmérésére fejlesztettek ki. Egy rövid kérdőív kitöltésével bárki felmérheti, mennyire veszélyeztetett a betegség szempontjából. Heil Zoltánné, a barátnője tanácsára kitöltötte a mobiltelefonos tesztet, amelynek eredményeként azt a tanácsot kapta, hogy a családjában előfordult daganatos betegségek gyakorisága miatt, mielőbb keressen fel egy szakorvost. A vizsgálaton kiderült, hogy kisméretű rákos daganat van a tüdejében, ezért azonnal megoperálták, a korai stádiumnak köszönhetően a tüdeje beteg részét el tudták távolítani. Természetesen az alkalmazás nem csak iPhone-on fut. Viszont valóban életmentő lehet.

És ezeket olvastad már?