FÜLES

Meg­lepő titok de­rült ki Er­nyey Bé­lá­ról

A Bu­da­pes­ten szü­le­tett ma­gyar szí­nész, író már nem ma­gyar ál­lam­pol­gár.
  • Szerző: Ripost

Er­nyey Béla mostanában több időt tölt Budapesten, mint Bécsben, hiszen hamarosan premierje lesz a MÜPÁ-ban.

Fotó: Sulyok László
EZT OLVASTAD MÁR?

"Életemben nem játszottam még operettet, de felhívtak, hogy németül megy egy olyan különleges előadás, A mosoly országa, amelyben a kínai szerepeket kínaiak játsszák németül. Azt mondtam, ez a történet úgy van megtekerve, hogy rendkívül érdekel" – mondta a Borsnak Ernyey Béla.

"Az túlzás, hogy emiatt Pesten él­nénk. Nekem nincs magyar állampolgárságom – rukkolt elő egy meglepő állítással Béla. – Osztrák van, és azt soha nem fogom feladni. Ugyanúgy megvan a bécsi otthonunk, mint a budapesti, de tagadhatatlanul többet vagyunk most itt, mint Bécsben. Megszoktuk, nekünk ez a kétlakiság nem fárasztó. Mondják: jaj, Bécs olyan messze van! Pedig két kilométerrel közelebb van, mint Debrecen. Ha német nyelvű színész vagy, akkor megszoktad, hogy Bali és Mexikó közt dolgozol. Forgathatsz Írországban, Angliában, Dél-Franciaországban, náluk nincsenek távolságok, hívnak, indulsz, és akkor ott élsz. Jó kitörni abból a bezártságból, amit a kicsi országok jelentenek."

Mint mesélte, 1976-ban mondott le a magyar állampolgárságáról, mert ki akarta próbálni magát külföldön is, ám az itthoni politikai rendszer ezt nem engedte.

"Ettől belül nem szűntem meg magyarnak lenni. A szívemben magyar vagyok. Ha nem így lenne, akkor nem itt, hanem Dél-Franciaországban élnénk".