FÜLES

Meg­lepő be­je­len­tés: Harry és Meg­han ba­bája nem her­ceg

Harry hiába her­ceg, a fia nem biz­tos, hogy ezt a címet fogja örö­kölni.
  • Szerző: Ripost

Ahogy arról a is beszámolt, hétfőn reggel megszületett Harry herceg és Meghan hercegné első gyermeke. A kisfiú nevét a hagyományokhoz híven egyelőre nem közölték.

Fotó: AFP
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Bár Harry hercegi címet birtokol, és Vilmos gyermekei: György herceg, Charlotte hercegnő és Lajos herceg is örökölték apjuk ragját, lehet, hogy a hétfőn született kisfiú nem kapja meg a hercegi rangot. Ezt egy 1917-ben született rendelet szabályozza.

Az V. György által kiadott rendelet értelmében szabályozzák, hogy ki viselheti a hercegi és hercegnői rangot. Ennek értelmében az uralkodó gyermeke (tehát pl. Károly herceg), a gyermek fiú leszármazottja (pl. Vilmos herceg) és annak az elsőszülött fia, pontosabban a walesi herceg legidősebb fiának legidősebb fia (tehát jelenleg György herceg) viselheti automatikusan a hercegi rangot.

E szabály szerint csak György herceg volt jogosult a hercegi címre, míg másik két testvére nem. Azonban II. Erzsébet királynő Charlotte születésekor megváltoztatta ezt, így a kislány és öccse is megkapta a címet.

Egyelőre azonban Harry és Meghan gyermeke nem jogosult a hercegi címre. Harry az esküvője napján megkapta a Sussex hercege, Dumbarton grófja, Kilkeel bárója címeket, és ezeket a címeket örökölheti a legidősebb fia is, miután az apja meghalt. Addig azonban Lord Windsor a hivatalos megszólítása a picinek.

Mindezt azonban a királynő még megváltoztathatja, ugyanis jogában áll ugyanazt a címet adományozni az újszülött kisfiúnak, mint amit az apja birtokol. Akárcsak Charlotte és Lajos esetében.

Eközben a címlapon