RIPOSTER

Meg­kez­dő­dött a csa­lós ma­gyar Volks­wa­ge­nek át­ala­kí­tása!

A Por­sche Hun­gá­ria ma je­len­tette be, hogy ide­haza is meg­kez­dő­dött a be­csa­pós Volks­wa­gen dí­ze­lek át­ala­kí­tása.
  • Szerző: P.L.

Magyarországon is megkezdődtek a Volkswagen kifogásolt dízelmotorjaival szerelt járműveknél a műszaki intézkedések a szakszervizekben, a korábban bejelentett ütemezésnek megfelelően elsőként az Amarok modelleket látják el új motorszabályozó szoftverekkel - közölte a konszern márkáinak importőre, a Porsche Hungaria.

A Volkswagen eszerint január végén megkezdte a 2 literes dízelmotoroknál a műszaki intézkedések végrehajtását az Amarok modelleknél, majd márciusban a 2 literes TDI erőforrással szerelt Passatok következnek. A második negyedév végén kerülnek sorra az 1,2 literes dízelmotorok, és az akció utolsó fázisában, a harmadik negyedévben az 1,6 literes motorok.

 
Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szeptember 18-án vádolta meg a legnagyobb európai autógyártó vállalatot, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások.  

A VW elismerte, hogy mintegy 11 millió, EA 189 típusú motorral üzemelő autó emiatt csak a próbapadon tartja a határérték alatt az emissziós értékeket, normál üzemmódban nem. A 11 millióból 8 millió kocsit az Európai Unióban adtak el. Nagy kérdés, hogy Európában valaha kiderült-e volna a csalás... Magyarországon az importőr és a szerződött márkakereskedések értékesítési adatai alapján 35 283 dízelüzemű járműnél van szükség szervizre a károsanyag-kibocsátási jellemzők megfeleltetése érdekében. EA 189 típusú dízelmotorral van felszerelve Magyarországon 12 427 Volkswagen személyautó, 4343 Volkswagen haszonjármű, 11 964 Skoda, 6014 Audi és 535 SEAT - közölte korábban