KÜLFÖLD

Meg­kez­dő­dött a végső üt­kö­zet, na­po­kon belül fel­szá­mol­hat­ják az Isz­lám Ál­la­mot!

A ter­ror­szer­ve­zet ellen har­coló ko­a­lí­ciós csa­pa­tok egyik pa­rancs­noka sze­rint napok kér­dése, hogy ka­to­na­i­lag tel­je­sen meg­sem­mi­sít­sék az isz­lam­ista ISIS-t.

Megkezdődött a végső összecsapás a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet fanatikusai és a koalíciós csapatok között. A iszlamista katonák már csak egyetlen települést tartanak a fennhatóságuk alatt Szíriában. Az Eufrátesz völgyében található, az iraki határhoz közel eső Al-Baghuz Fawqani nevű település az utolsó hely a Közel-Keleten, amit az ISIS megszállás alatt tart - írja a SkyNews.

A kép illusztráció (AFP)
A kép illusztráció (AFP)

A 10 ezer fős várost a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) és orosz szövetségeseik teljesen körbezárták. Onnan elviekben egyetlen terrorista sem juthat ki élve. A település felszabadítása mégis napokig eltarthat, mert az Iszlám Állam katonái élő pajzsként használják a város lakóit. Nőket és gyerekeket költöztettek a katonai állásaikba, hogy a felszabadító csapatok ne mérjenek légicsapást a stratégiailag fontos pozícióikra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Al-Baghuz Fawqani, az utolsó ütközet helyszíne.
Al-Baghuz Fawqani, az utolsó ütközet helyszíne.
"Nem hetek, hanem napok kérdése, és az Iszlám Államnak vége. Legalábbis katonai értelemben mindenképp."

- fogalmazottRoni Qamishli, a várost felszabadító csapatok egyik parancsnoka a SkyNewsnak.

2015-ben a terrorszervezet nagyjából egy Egyesült Királyság méretű földdarab és körülbelül 10 millió embert felett uralkodott a Közel-Keleten. Az amerikai légierőnek, a kurd szabadcsapatoknak, aSzíriai Demokratikus Erőknek (SDF), valamint orosz szövetségeseiknek köszönhetően a terrorszervezetet lépésről lépésre sikeresen visszaszorították az utóbbi 4 évben. Most pedig úgy tűnik, a végső csapásmérés zajlik ellenük.