SÁRGACSEKK

Mégis lesz olcsó mo­só­gé­ped, ha pá­lyáz­tál!

A négy­sze­re­sére, az ere­deti 500 mil­li­ó­ról 2 mil­li­árd fo­rintra emel­ték a mo­só­gép­csere prog­ram fi­nan­szí­ro­zá­sát. Min­den pá­lyázó meg­kapja, aki­nek ér­vé­nyes a pá­lyá­zata!

Ha eddig kétségeid voltak, hogy az Otthon Melege mosógépcsere-pályázatra benyújtott kérelmed belefér-e még a keretbe, most megnyugodhatsz. 

A Fejlesztési Minisztérium a korábbi, 500 milliós keretet az igények figyelembevételével 2 milliárd forintra emelte. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy mindenki kap pénzt, aki eddig érvényes pályázatot nyújtott be. A korábban tervezett 12 ezer helyett legalább 44 ezer család válthat hamarosan energetikailag hatékonyabb mosógépre.

A minisztérium jelezte, hogy a pályázatok értékelése folyamatos, a pályázók hamarosan kézhez kapják az energiatakarékos mosógépek megvásárlásához szükséges támogatói okiratokat. A vissza nem térítendő támogatás mértéke az új berendezés vételárának maximum fele – a készülék energiahatékonysági kategóriájának megfelelően – legfeljebb 25-45 ezer forint lehet. A pályázati feltételek szerint a mosógépcserével legalább 10 százalékos energia-, vagy évi 20 kilogramm szén-dioxid-megtakarítást kell elérni.

A program nemcsak a háztartások energiahatékonyságát javítja, hanem csökkenti a családok rezsiterheit is. Anyertes pályázók évente akár 12 ezer forintot is megtakaríthatnak a víz- és az áramszámlán a mosógépcserével – tartalmazza az NFM tájékoztatója.

Forrás : napi.hu, vg.hu, hirado.hu