RIPOSTER

Me­gint meg­mér­gez­tek egy vé­dett ma­da­rat!

Ez­út­tal egy ha­zánk­ban na­gyon ritka ölyv ke­rült az ál­lat­kór­házba. Nem ez az első mér­ge­zé­ses eset...
  • Szerző: RIPOST

Derecske mellett találtak egy egerészölyvet igen elesett állapotban. Az állat a Hortobágyi Madárkórházban kötött ki, ahol az elsődleges vizsgálatok után már bebizonyosodott, ismét mérgezés történt.

„Az ellenanyagot megkapta, most infúzióval küzdünk az életéért. Viszont van egy különlegessége: színezete nem a szokványos, a faj tőlünk északkeletre élő alfajának, a vörösfarkú egerészölyvének színezetéhez áll közelebb. Magyarországon előfordul ugyan, de nagyon ritkán”

EZT OLVASTAD MÁR?

– nyilatkozta a -nak az állatkórház munkatársa.

ILLUSZTRÁCIÓ
ILLUSZTRÁCIÓ

Déri Balázs az esettel kapcsolatban elmondta, valószínűleg méregtől elhullott rágcsálót ehetett a madár, ám közvetetten akár ez is lehet természetkárosítás.

„A rágcsálóirtás is szabályokhoz van kötve, nem mindegy, hogy ki, mikor és hogyan helyezi ki a mérget és a csapdát. Sokszor találkozunk trehány módon elszórt mérgekkel, amikhez könnyen hozzájutnak a madarak, de az emlősök is."

Ha megérkezik a friss mérgezés laboreredménye, és kiderül, hogy tiltott vagy rosszul kihelyezett méreg miatt került ilyen állapotba a madár, megtesszük a kellő lépéseket és feljelentést teszünk

– mondta Déri Balázs.

Eközben a címlapon