MEDICINA

Me­gint a sör­ivók­nak lett iga­zuk! Őrü­let, mennyire egész­sé­ges ez az ital

Azt min­denki tudja, hogy oldja a fe­szült­sé­get és víz­hajtó, nincs ebben semmi új, de hogy még gyógy­ha­tása is lenne? Egy biz­tos, kom­ló­ból főzik, ami va­ló­já­ban tény­leg egy gyógy­nö­vény...

Mi a sör?

Ezt az alkoholos italt a gabona magjából (árpa, búza, zab, rozs, stb.) készítik, komlóval ízesítik, sörélesztővel erjesztik. Magas tápanyagtartalmát a gabonából nyeri, amelyből főzik. A víz és a tea után a harmadik legnépszerűbb ital.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mit tartalmaz, amitől gyógyhatású?

A sörbentöbb fehérje és B-vitamin található, mint a borban, míg antioxidáns tartalmuk egyenlő. A komló is a sörfontos alkotórésze, flavonoidokban gazdag.

JÓTÉKONY HATÁSAI

Rákmegelőző hatású

Akárcsak a vörös bor, a sör is bizonyítottan rákmegelőző. A sör esetében ez a komlóban található flavonoidnak köszönhető. Különösen azoknak a férfiaknak ajánlott a rendszeres (bár kis mennyiségű) sör fogyasztása, akik abba a veszélyeztetett csoportba tartoznak, kiknek a felmenői között többen betegedtek meg prosztatarákban.

Védi a szívet

A sör vérhígító hatású, fogyasztásával megelőzhető az elzáródás a koszorúérben.

A túlzásba nem vitt sörivás gyulladáscsökkentőként hat, ezzel megakadályozza az érszűkület és az érelmeszesedés kialakulását.

Növeli a csontsűrűséget

Diszkrét fogyasztása csökkenti a csonttörések és a csontritkulás kialakulását.

Eközben a címlapon

Kontrollálja a cukorbetegséget

Mérsékelt fogyasztásával megelőzhető a 2-es típusú cukorbetegség.

Megvéd a vérszegénységtől

A sör magas B12- és folsavtartalma biztosítja a védelmet a vérszegénység ellen. Emellett memóriajavító, segíti a koncentrálást, a normális növekedést.

Csökkenti a magas vérnyomást

A rendszeres sörivók alacsonyabb vérnyomásrólszámoltak be, szemben a borivókkal és más szeszes italok fogyasztóival.

Lassítja az öregedést

A sörben található E-vitamin egy fontos antioxidáns, mely szerepet játszik a bőr egészségében, emellettlassítja az öregedés folyamatát.

Megakadályozza az epekövek kialakulását

A mérsékelt mennyiségben fogyasztott sör csökkenti a koleszterinszintet. Az epében is csökken a koncentrációja, melynek következtében ritkul az epekövek kialakulásának az esélye.

Megelőzi a demenciát

A sörivás hatására a „jó” koleszterin szintje 20-30%-kal nő.Csökken a kockázata a demencia, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának.

Segíti az emésztést

A sör jótékonyan hat az emésztőnedvekre, melyek nélkül nincs jó emésztés.

Csökkenti a vesekövek kifejlődésének lehetőségét

Magas kálium- és magnéziumtartalma garancia a vesekövek kialakulása ellen.

Oldja a stresszt

A többi alkoholos italhoz hasonlóan stresszoldó és nyugtató hatású. Ha 1-2 órával lefekvés előtt egy pohárkával iszol, jobban alszol.

Vízhajtó

Mivel intenzív munkára készteti a vesét, könnyebben távoznak a méreganyagok.

Tisztítja a gyomor-bél traktust

Tele van oldott rostanyagokkal, melyek végighaladva a traktuson tisztítják az emésztőrendszert.

Mennyit igyunk?

Férfiaknak napi 500ml, nőknek napi 250mlaz a mennyiség, mely gyógyszerként hat. Ha ennél többet fogyasztunk belőle, azzal már nem használunk, inkább csak ártunk az egészségünknek.