TREZOR

Meg­hök­kentő, de nem min­de­nütt kö­te­lező el­fo­gadni a húsz­ez­rest!

A bol­tok, ven­dég­lők akár vissza is uta­sít­hat­ják a nagy cím­letű pénz­zel való fi­ze­tést. Ezt a sza­bályt csak ke­ve­sen is­me­rik.

Pedig van ilyen. A boltokban nem kötelező elfogadni az áru értékéhez képest túlságosan nagy címletű pénzt. Az ezzel kapcsolatos szabályokat a vs.hu bogarászta ki.

Köteles elfogadni, de mégse

A Magyar Nemzeti Bank  rendelete így szól: „A készpénzben történő fizetések során az MNB által kibocsátott forintbankjegyeket és –érméket mindenki köteles névértéken elfogadni. Ez a rendelkezés azonban nem zárja ki azt, hogy a különböző termékek, szolgáltatások árának megfizetésekor ésszerű keretek között érvényesüljenek az adott fizetés körülményeinek sajátosságai, így például visszautasítható a bankjegyek és érmék elfogadása, ha a kereskedő az áru értékénél aránytalanul nagyobb címletből nem tud visszaadni.

EZT OLVASTAD MÁR?

Gumiszabály!

De hogy mit jelentenek az ésszerű keretek, az meglehetősen relatív fogalom. Ahogy írják: Nincs konkrét értékhez kötve, hogy mikor kell elfogadni mondjuk a húszezrest és mikor nem, az aránytalanul nagyobb címlet fogalma tehát ebben az esetben gumiszabály.

Csak az segíthet, ha mondjuk egy doboz gyufát veszünk és húszezressel akarunk fizetni, ha szép udvariasan kérleljük a boltost. Azt vagy igen vagy nem...