INSIDER

Meg­ható cé­lért küz­dötte végig a vizs­gát a ma­gyar men­tő­ku­tya

Symba a nem­rég el­pusz­tult Aqua méltó utóda, neki aján­lot­ták a győ­zel­met.

Megvédte mester címét Symba, a hétéves belga juhász hétvégén Dániában, így a világ öt legjobb mentőkutyája között tartják számon.

Magyarországon Symba az egyetlen, aki a Mission Readiness Testen, vagyis a Nemzetközi Bevethetőségi Vizsgán két területen is profi módon teljesít: földrengéseknél és területkutatásnál, például amikor légikatasztrófák után túlélőket keresnek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Pest megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Fotó: Pest megyei Kutató-Mentő Szolgálat
  • A vizsgán éles bevetéseket, kereséseket szimuláltak, napokig sátorban aludtunk, és úgy éltünk, mint egy valódi katasztrófahelyzetnél – mondta a -nak Balázs László, a Pest megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője. – Symba önfejű, határozott egyéniség, mindent megtesz a győzelemért.

Ezzel az eredménnyel Symba bekerült a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség csapatába, ami azt jelenti, hogy

a jövőben bárhová riaszthatják a világon.

Symba a világ öt legjobb mentőkutyája között van.
Symba a világ öt legjobb mentőkutyája között van.

Symba már itthon is bizonyított: évente több száz ember keresésében vesz részt, házrobbanások, tűzesetek után hívják életmentésekhez.

  • Az elmúlt hónapokban nehéz időszakon mentünk keresztül, elvesztettük Aquát, a világbajnok kutató-mentő kutyát. Symbával közösen ajánljuk ezt az eredményt Aquának és mindazoknak, akik az elmúlt időszakban mellettünk álltak és támogattak minket a nehéz pillanatokban – mondott köszönetet Symba gazdája.

Symba méltó utóda lehet Aquának: ez a vizsga egy állomás a Mentőkutyás Világbajnokság felé.