FÜLES

Itt a til­tó­lista, Ka­ta­lin és Meg­han her­ceg­né­nek tabu ez a 7 szó

Olyan szi­gorú pro­to­koll­sza­bá­lyok ural­kod­nak a ki­rá­lyi ud­var­ban, hogy az elő­írá­sok még a csa­lád­ta­gok szó­hasz­ná­la­tára is ki­tér­nek.
  • Szerző: Ripost

A királyi család tagjainak sok szabályt kell betartaniuk, az öltözködésükben sem tehetnek meg akármit, de a hétköznapi viselkedésük is keretek közé van szorítva. Amióta például Meghan Markle hozzáment 2018 májusában Harry herceghez, sok szokásától meg kellett szabadulnia – de ugyanez igaz Katalin hercegnére is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vannak közös szabályok amik a két hercegnére vonatkoznak, például hét meghatározott szót egyikük sem mondhat ki. Kate Fox szociálantropológus szerint ezeket a bizonyos szavakat az egész családnak kerülnie kell – írja a Daily Star.

Íme a tiltólista, amiről Katalin és Meghan hercegné semmit sem ejthet ki a száján:

1. Pardon, azaz elnézést

A "pardon" szó helyett a hercegnéknek a „sorry”, azaz „bocsánat” kifejezést, vagy a „sorry what?”, azaz „bocsánat, tessék?” fordulatot kell használniuk.

2. Toalet, vécé

Eközben a címlapon

A francia eredetű „toilet” szó helyett a királyi családban a „loo”-t szokás mondani a mellékhelyiségre.

3. Parfüm

Ha valakinek az illatát akarják megdicsérni, a hercegnék a parfüm szót nem használhatják, helyette a „scent”, vagyis „kölni" szót kell mondaniuk.

4. Tea

Az angolszász országokban nagy hagyománya van az ötórai teának, de a királyi családban illendőbb a királynőt tea helyett inkább vacsorára meghívni.

5. Lounge, vagyis társalgó

A palotában rengeteg helyiség található, de az egyiket sem hívják társalgónak vagy nappalinak. Helyette inkább „drawing room”, azaz „szalon", vagy „sitting room” (egy másik kifejezés a nappalira) az a hely, ahová visszavonulnak pihenni napközben.

6. Posh, azaz sikkes

A sikkesség egyik fő szabálya a szociálantropológus szerint, hogy sose mondjuk ki a szót: „sikkes".

7. Desszert

Ha valakit meghívnak a palotába, az biztos, hogy nem fognak neki desszertet felszolgálni. Az édesszájúak ehelyett a brit „pudding”-ot kapják a királyi család szava járása szerint.