Létrehozva: 2015.06.20.

A meggykompót 3 új arca. Készítsd sütőben cukor nélkül, vagy ecettel

Sok éve ugyanúgy csinálod a meggybefõttet? Ne ragaszkodj a rutinhoz, hiszen a sütõben, ecettel, vagy cukor nélkül és készíthetsz ilyen finomságot!

Szerző Horváth Gabi

A legegyszerűbb, cukormentesen:

Nem kell mást tenned, mint a cseresznye, meggy szárát kiszedni. A gyümölcsöket tedd azonnal 5-7 dl-es üvegekbe és eressz rájuk vizet, úgy, hogy a folyadék ellepje. Ezután egy nagy fazék vízbe állítsd bele egymás mellé az üvegeket, úgy, hogy a tető már rajta van, de nem húztad még teljesen rá. A víz pedig nagyjából háromnegyedig érjen az üvegnek. Végül forrald fel együtt az egészet, és ha már a gyümölcslé is és 3-4 perce intenzíven bugyogott, óvatosan egy konyharuhával emeld ki az üvegeket. Most szorítsd rá a tetőt, és fordítsd fejjel lefelé pár percre a kompótokat. Ha kihűlt, már mehet is a kamrába.

Nagyon finom lesz a meggy, cseresznye, őszibarack, alma, körte, birs is ezzel a módszerrel.

Sütőben:

Ugyanezzel a módszerrel a sütőben is „süthetsz” meggybefőttet: az üvegbe tett és vízzel felöntött gyümölcsöket állítsd be egy tepsibe, amelybe vizet töltöttél. A víz az üvegek háromnegyedéig érjen. A sütőt állítsd be 100-150 Celsius-fokra, és addig „süsd” az üvegeket, amíg fel nem forr a gyümölcslé, és nem bugyog 3-4 percig. Hagyd a sütőben kihűlni, és máris mehet a kamrába! Ha kicsit krémesebb állagot szeretnél, a gyümölcs egy részét botmixerrel összetörheted, mielőtt az üvegbe tennéd.

Boros változat felnőtteknek:

Egy kiló meggyet főzz össze 2 evőkanál cukorral vagy nyírfacukorral, és 2 dl jó minőségű vörösborral, pl. Marsalával. Tehetsz bele pár szem szegfűszeget, kevés fahéjat, vagy csillagánizst is. Ha még pikánsabb ízekre vágysz, a bor helyett használhatod 1,5 dl narancslé és 0,5 dl rum keverékét is.

Főzés nélkül, ecettel:

2 kiló meggyet keverj össze fél kiló cukorral vagy nyírfacukorral, és egy-két evőkanál ecettel. Két napig hagyd érlelődni, időnként keverd át. Az üvegek aljára tegyél egy egész pici szalicilt, és szedd bele a meggyet. A tetejét finoman szintén hintsd meg szalicillel. Zárd le az üvegeket, és már mehetnek is a kamrapolcra.

 

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlai fájdalmas arccal jött le a pályáról, a magyar válogatott focistát kiállították

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

magyarnemzet.hu

Nagyon lehúzta Szoboszlai teljesítményét a liverpooli lap

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk