RIPOSTER

Me­g­elé­gel­ték a mig­rán­so­kat a ma­gyar­ka­ni­zsa­iak

A he­lyiek örül­nek, hogy meg­sza­ba­dul­tak a mig­rán­sok­tól, a vá­ros­ve­ze­tés pedig ki­je­len­tette: náluk nem épül­het téli me­ne­kült­köz­pont.

A hétvégén mindössze huszonhét menekült várakozott abban a magyarkanizsai menekülttáborban, ahol néhány hete még naponta több ezren haladtak át útban a magyar zöldhatár felé.

A magyarlakta szerb községben még augusztus közepén nyílt négyszáz férőhelyes pihenőhely a menekülteknek, a sátrakat és a kiszolgálólétesítményeket

önerőből, állami támogatás nélkül állították fel a vásártéren,

hogy így csökkentsék a város főterén, utcáin élő migránsok számát.

A tábor hamar több ezressé nőtt, a nyitott pihenőhelyen pedig az elmúlt hónapban több tízezren haladtak át, hogy éjszaka átszökjenek a zöldhatáron Magyarországra.

Rengetegen várakoztak a magyarkanizsai táborban, a helyieknek elegük lett (Fotó: MTI)
Rengetegen várakoztak a magyarkanizsai táborban, a helyieknek elegük lett (Fotó: MTI)

A pihenőhely további sorsáról és az elmúlt hónapok eseményeiről sajtótájékoztatón számolt be Bimbó Mihály magyarkanizsai polgármester és Lackó Róbert, a helyi képviselő-testület elnöke. Határozottan kijelentették, hogy

a városban nem épülhet, nem kerülhet kialakításra téli menekültközpont.

A városvezetés ezt az álláspontját minden eszközzel védeni fogja a következő hetekben és hónapokban, de nyilvánvaló, hogy erről csak Szerbia kormánya hozhat végső döntést – fogalmazott a polgármester a Délmagyarnak.

Eközben a címlapon