INSIDER

Megdöbbentő, milyen bébiételt adnak el a magyaroknak

Ijesztő statisztikát tett közzé a WHO: elképesztő állapotok uralkodnak a bébiételek piacán, ráadásul az elmúlt három évben vizsgált tíz európai ország közül Magyarországon kapható a legtöbb hozzáadott cukrot tartalmazó, babáknak készült élelmiszer. A családorvos óva int a hozzáadott cukros babaételektől, italoktól.
  • Szerző: Ripost

Hozzáadott cukor tekintetében az utolsó helyen végzett Magyarország az Egészségügyi Világszervezet bébiételeket vizsgáló felmérésén. Az ellenőrzött 123-féle termék több mint fele, 58 százalék tartalmazott hozzáadott cukrot. Mindezek után a %% körülnézett, és meglepő dolgokra bukkant a magyar és a német baba élelmiszerek terén.

 

A Hipp 4 hónapos kortól kínálja a Bio Tea+Gyümölcslé termékeit. Ezek közül az almás, édesköményteás termék itthon kapható változata 100 ml-enként 6 gramm, Németországban mindössze 3,3 gramm cukrot tartalmaz.

Ez azt jelenti, hogy hazánkban a 4 hónapos kortól ajánlott, félliteres palack 30 gramm cukrot tartalmaz, amely eléri egy 11 éves napi ajánlott cukormennyiségét.

 

Szintén jelentős a különbség a magyar és a német Milupa Stracciatella tejberizspépje között. Előbbiből egy elkészített adag 25,3, utóbbiból 20,4 gramm cukrot tartalmaz. Arról nem is beszélve, hogy kint a 400 grammos kiszerelés közel annyiba kerül, mint nálunk a 250 grammos…

Sok szülő már rutinosan keresi a kisbabájának szánt termékek összetevői között a cukrot, s ha megtalálja, teszi is vissza a terméket a polcra. Igen ám, de egyes gyártók sajátos módon próbálják kijátszani a felelős szülőket. A Milupa Kakaós tejberizspép összetevői között például hiába keressük a cukrot! Merthogy a csomagoláson szacharózként tüntették fel - vagyis a termék  kristálycukrot tartalmaz…

Olyan gyártó is akad, mely maltodextrint, glükózt, illetve fruktózt tesz a termékébe, ám ezek is mind cukrok…

Sokan felülnek az új varázsigének: bio. Sajnos a bio bébiétel mindössze azt jelenti, hogy nem permetezték a bele került zöldségeket, a további összetevők pedig vegyi anyagoktól mentesek. Ugyanakkor a termék simán tartalmazhat hozzáadott cukrot.

A nagy márkáknak se dőljünk be: számos Kecskeméti gyümölcs italban, illetve több Szentkirályi bébiitalban is találni hozzáadott cukrot, a Hamé cseresznyés kólás pürét rejtő tasakjában pedig 16,5 gramm cukor található. A Milupa hat hónapos kortól ajánlja a gyümölcsös instant teáját, melynek csomagolását málna, narancs, barack és csipkebogyó képe uralja. Csakhogy ezekből összesen 3 százalék sincs a termékben. Hogy akkor mi van benne? 95 százalékban cukor! A kicsik körében oly népszerű babakekszekkel sem árt vigyázni, a legtöbb – márkától függetlenül – legalább 20 százalék cukrot tartalmaz.

 

Ki hinné, de egy életre tönkre lehet tenni egy embert a hozzáadott cukrot tartalmazó bébiételekkel – derül ki a családorvos szavaiból. Ki hinné, de akár gyomorfekélyt is okozhat! További megdöbbentő és elgondolkodtató részletek a szerdai napilapban. Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?