INSIDER

Meg­rázó ennek a ma­gyar lány­nak a tör­té­nete

Ki­rály Betty úgy élte az éle­tét, mint min­den hu­szon­éves fi­a­tal: ta­nult, spor­tolt, szó­ra­kozni járt és azon ag­gó­dott, jó-e a sminkje. Aztán egy pil­la­nat alatt meg­for­dult vele a világ. A rák egy ag­resszív faj­tá­ját, a Ewing szar­kó­mát mu­tat­ták ki a szer­ve­ze­té­ben. Az első döb­be­net után harcba in­dult az éle­té­ért, mind­er­ről pedig be­szá­molt a Fa­ce­boo­kon, hogy má­sok­nak is erőt adjon. Pil­la­na­tok alatt a por­tál sztárja lett. Most nyi­lat­ko­zott a Ri­post­nak.

Ezen a héten újabb kemoterápiás kezeléssorozat vár  rá – mondta el a -nak Király Betty, a lány, aki pillanatok alatt az internet sztárja lett.

Megrázó történetére több mint 25 ezren reagáltak, több mint 1100 hozzászólást kapott. Példáján felbuzdulva pedig mások is megírták gyógyulásuk történetét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Amikor Betty megtudta, hogy gyógyulásához elkerülhetetlen a kemoterápia, megállt vele a világ. Nem is a rosszullétek jutottak először eszébe, hanem az, hogy mi lesz a gyönyörű aranyhajával.

„Kihullott mind egy szálig, de a tükrök a lakásban a helyükön maradtak" – mosolyodik el a csinos fiatal lány, aki az internetre is kiposztolta kopaszon készült fényképét. „ Ez megint nehéz hét lesz, mert kapom a kezeléseket, de amúgy jól vagyok."

A lány élete tavaly december 17-én változott meg. Karácsonyi ajándékba kapta a diagnózist feldagadt combjáról: Ewing szarkóma, ami rosszindulatú, nagyon gyorsan növekvő rákos daganat. Általában a csontot támadja meg, de Bettynek a lágyrészből indult.Az „ítélet”: hat kemoterápia, egy nagyobb műtét, majd még hat kemó. Ám, mint később kiderült, amit az orvosok egy kemónak mondtak, az voltaképp egy kezeléssorozat.

Eközben a címlapon

„Egyetlen kérdésem volt: mi lesz az aranyhajammal? Erre csak annyit válaszoltak, hogy biztosan ki fog hullani. Nő létemre sokkal nehezebb volt a hajam hiányát feldolgozni, mint magát a betegséget” – írta a lány. Miután megtudta, hogy a kezelés mellékhatásaként meddővé válhat, úgy döntött, lefagyasztatja a petesejtjeit. „Ez egy kéthetes procedúra volt: rengeteg hormonnal kellett magamat beszúrnom, majd egy kisebb műtét következett. Ennek köszönhetően kicsit megnyugodtam, hogy történjen bármi, még lehet gyerekem” – számolt be Betty.

Bár most is igyekszik mindenben a jót látni, és fel is sorolja, mi mindenre ébresztette rá a betegsége, a kezelésről őszintén ír: „Sokan sokfélét gondolnak a kemoterápiáról, és azt kell mondjam, minden rossz igaz, amit az emberek hisznek (de túlélhető). Mint mondják, minden rosszban meg kell találni a jót, az örömet.” S hogy mi lehet öröm az ürömben? Például az, hogy a tanítványai visszavárják, megtapasztalhatta munkatársai, a főnöke, a táncpárja, edzői és tánctársai együttérzését, hogy több időt tölthet a szeretteivel és bármit ehet, akkor is fogy. Felfedezte az élet apró örömeit, amit a mindennapokban észre sem veszünk, de betegen sokat számítanak. Állítja: a betegség jobb emberré tette.

„Azért írtam a posztot, hogy erőt adjak azoknak, akik betegséggel küzdenek, és azért, hogy aki egészséges, tudja azt értékelni. Tudom, hogy meg fogok gyógyulni, bármilyen nehéz is most, és hogy a hajam majd kinő újra. Köszönöm a jókívánságokat és örülök, ha valaki erőt merít a történetemből" - mondta végezetül a -nak a lány.

Élete legnagyobb öröme mellett jött a bánat
Kocsis Kinga is sok erőt és mielőbbi gyógyulást kívánt Bettynek, és megosztotta vele saját történetét, hogy ezzel biztassa az életéért vívott harcban. Az édesanya lapunknak is nyilatkozott.„ A gyermekemet vártam, amikor kiderült, hogy a bal petefészkemben van egy ciszta, és annak a közepén egy kinövés, de nem tudták pontosan, mi az" – mesélte. „ A kislányom a 28. hétre megszületett 910 grammal és 36 centivel, de egészségesen, császármetszéssel. A szövettanból kiderült, hogy rosszindulatú daganat fejlődött a ciszta közepén. 2016. október 6-án, a születésnapom előestéjén kaptam az első kemoterápiás kezelést, és 2017. január 27-én az utolsót. A hajam visszanőtt, a kislányom már hároméves, mindketten rendben vagyunk, boldogok vagyunk. Nagyon sokat köszönhetek a páromnak, a családomnak, és Bettynek és mindenkinek azt üzenem: fel a fejjel, csak pozitívan!"