FAZÉK

Még nem dőlt el, gyü­mölcs vagy zöld­ség, de máris nagy a si­kere

Ha va­lami Ame­ri­ká­ban di­va­tos lesz, az jó eséllyel lesz menő az egész vi­lá­gon. A leg­újabb ked­venc: ubor­nye!
címkék:

A táplálkozási hóbortok évszázadát éljük. Mindig van egy aktuális dili vagy szokás, amit nem követni ultra ciki! Az idei nyáron egy zöldség és gyümölcsfurcsa ötvözete került reflektorfénybe, az ubornye.

(Fotó: Instagram
(Fotó: Instagram
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A növény Közép-Amerikában őshonos. Mexikó déli részén a legelterjedtebb. A helyiek étrendjének egyik kedvelt eleme ez a termés. Egyébként a kígyó uborkának közeli rokona. Belül is nagyon hasonló a felépítése, csak éppen az ubornye alig nagyobb egy szőlőszemnél. A héját borító minta ugyanakkor görögdinnyére emlékeztet.

Az ubornyéről nehéz eldönteni, hogy gyümölcs vagy inkább zöldség kategóriába tartozik. Íze enyhén édeskés, citrusos. E tulajdonsága a gyümölcsök csoportjába viszi inkább, ellenben belső, uborkához hasonlító szerkezete inkább zöldségszerű.

Az USA-ban annyira megőrültek az ubornye terméséért, hogy néhány hét alatt hiánycikk lett a boltokban. Reméljük, hamarosan a Kárpát-medencébe is elér a dili - éghajlatunk legalábbis lehetővé tenné a termesztését. Akik pedig már kipróbálták ezt furcsa zöldségbe gyúrt gyümölcsöt, állítják, hogy rettentő finom és rendkívül sokrétűen felhasználható: főételek, desszertek és koktélok díszítéséhez is kiváló.

címkék: