INSIDER

Erre senki nem szá­mí­tott: élet­ve­szély­ben van­nak a ku­tyák!

Va­ló­szí­nű­leg nem bün­te­tik meg a va­dászt, aki a gazdi szeme lát­tára lőtt le egy ku­tyát Bu­da­pes­ten, a má­tyás­földi re­pü­lő­tér mel­lett. Póráz nem volt az eben, és a gaz­dá­já­tól jó ötven mé­terre szi­ma­tol­gat­ha­tott az állat - ez okozta a vesz­tét.

Michna Sándor pénteken vitte sétálni kutyáját, sajnos utoljára.

Tizenkét éve jártak a jól megszokott környékre, ahol kutyaiskola is működik. Délután fél hat, szürkület volt, már hazafele tartott a sétából, és körülbelül 50 méterre lehetett tőle a kutya, amikor egy nagy durranást hallott. A magaslesről lőtte le kedvencét egy vadász, aki aztán őszintén bocsánatot kért a gazditól. Azt mondta: nem tudta, hogy együtt vannak.

A vadász sajnálta, de valószínűleg nem felelős

Az eljárás megkezdődött, de a magyar jog szerint a vadász nem hibázott, mivel az eset hivatalosan vadászterületnek minősített részen történt. Mint Michna Sándor az Indexnek elmesélte, úgy tűnt, a vadász valóban együttérző volt, de a rendőrök viselkedéséből arra következtetett, hogy bár eljárás indul ellene, a végén valószínűleg nem fogják megbüntetni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Több hasonló eset is történt egyébként a közelmúltban. Nemzetközi felháborodást okozott, amikor egy francia túrázó kiképzett és békés pásztorkutyáját Szalkszentmártonban lelőtte a helyi vadász.

Veszélyben van a szabadon hagyott kutya (Képünk illusztráció)
Veszélyben van a szabadon hagyott kutya (Képünk illusztráció)

Szigorú szabályok a kutyasétáltatásra

A kutyatulajdonosok jó, ha tudják: nem mindegy, hogyan visszük utcára az ebet. Településen belül kizárólag pórázon tartva mehetünk sétálni a kutyánkkal. Sőt, az oltási könyvet is magunknál kell tartani, mert azt a közterület-felügyelő bármikor elkérheti egy 2008-as földművelésügyi minisztériumi rendelet szerint. Ráadásul a helyi önkormányzatok saját szabályokat is hoznak. Például, mint a is megírta, egyre több budapesti közparkból is elzavarták a kutyákat, nemrég Egerben pedig a lakótelepi liftekből tiltották ki őket.

A fél ország vadászterület

A vadászati törvény pedig azt mondja ki, hogy vadászterületen a póráz nélküli kutyát a vadász bármikor lelőheti, „ha a kutya tulajdonosának felderítésére nincs lehetőség”. Márpedig gyakorlatilag fél Magyarország vadászterület: minden az, ami nem lakott terület vagy nevesített kivétel, mint például reptér, tanya vagy temető!

Egy biztos: Magyarországon a kutyák gyakorlatilag majdnem mindig életveszélyben vannak, ha erdős részeken, póráz nélkül sétáltatják őket.