MANI

Mától ér­ke­zik a nyug­díj­pré­mium

Ma ér­ke­zik a szám­lákra a nyug­díj­pré­mium, a pos­tai kifi­ze­té­sek csü­tör­tö­kön kez­dőd­nek. 18 ezer fo­rint a ma­xi­mum, 2,5 mil­lió ember kap a ta­va­lyi­nál is na­gyobb össze­get.
  • Szerző: Ripost

Először tavaly juttatott az állam prémiumot a nyugdíjasoknak, s az összegek kifizetésére idén is sor kerül. A bakszámlákra hétfőn érkezik a nyugdíjjal együtt a nyugdíjprémium, a postai kézbesítések pedig csütörtökön kezdődnek.

Fotó: Markovics Gábor
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A nyugdíjprémium kifizetését a magyar gazdaság egészen kiváló teljesítménye tette most is lehetővé, hiszen idén jóval négy százalék feletti bővüléssel számol a kormány.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a részletekről elmondta:

"A jó gazdasági teljesítménynek köszönhetően Magyarország történetében másodszor, idén is 2,5 millió ember kap nyugdíjprémiumot, amelynek maximális összege a tavalyinál is magasabb, 18 ezer forint.

A kormány szeretné, ha az idősek is részesülnének az ország gazdasági teljesítményéből, hiszen ők évtizedeket dolgoztak az országért és nevelték gyermekeiket.

Az ellátást nemcsak az öregségi nyugdíjasok, hanem azok is megkapják, akik nyugdíjszerű ellátásra jogosultak. A kormány 33 milliárd forintot biztosít a kifizetésekre.

A többség 18 ezer forintot kap

Minden nyugdíjas, akinek eléri a 80 ezer forintot a nyugdíja, a maximális 18 ezer forintra számíthat. Így a maximális összeget kapják az átlagnyugdíjjal (130 ezer forint) rendelkezők is, az 50 ezer forintos nyugdíjban részesülők 11 250 forintos nyugdíjprémiumot kapnak

Eközben a címlapon

A juttatás törvény szerint akkor jár, ha a GDP-növekedés mértéke túllépi a 3,5 százalékot. A növekedés nagyságának fontos szerepe van az aktuális nyugdíjprémium kiszámításakor. A prémium idén magasabb lesz, mint tavaly volt, az akkori 12 ezer forinttal szemben most 18 ezer forintot kapnak azok, akiknek a havi nyugdíja eléri a nyolcvanezer forintot. A kisebb nyugdíjból gazdálkodók az időskori juttatásukkal arányos összegre jogosultak.

Az elmúlt évben mindent egybeszámítva 24 milliárd forintot tett ki a külön juttatások összege, idén ez 33 milliárd forint lesz.

Korábban Tállai András pénzügyminiszter-helyettes arról szólt, hogy az Országgyűlés nyáron már megszavazta a jövő évi büdzsét is, amely szintén számol nyugdíjprémiummal, tehát – a GDP alakulásától függően – 2019-ben is szó lehet pluszpénzről.

Nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke A Pénzügyminisztérium számítása szerint az infláció mértéke várhatóan kisebb lesz, mint a januári 3 százalékos nyugdíjemelés, így értelemszerűen nincs szükség nyugdíjkiegészítésre, a nyugdíjak idén kompenzáció nélkül is megőrzik értéküket. A tartósan alacsony inflációnak köszönhetően a nyugdíjak vásárlóértéke 2010 óta 10 százalékkal nőtt. A jövő évi nyugdíjemelés mértéke a 2019-re becsült inflációval egyezően 2,7 százalék lesz, ami 130 ezer forint körüli átlagnyugdíjjal számolva havi 3500 forintos emelést jelent.