KIAJOBB

Most bi­zo­nyít­hatja a ma­gyar vi­lág­sztár, hogy nincs el­át­kozva

Tel­jes lesz a tró­fea­gyűj­te­mény? Két vi­lág­baj­nok­ság előtt meg­sé­rült, de most a har­ma­dikra bom­ba­for­má­ban ké­szült Ma­ro­zsán Dzse­ni­fer.
  • Szerző: vav

Teljessé teheti már így is bámulatos trófeagyűjteményét Marozsán Dzsenifer a franciaországi női labdarúgó-világbajnokságon. A négyszeres Bajnokok Ligája-győztes, olimpiai- és Európa-bajnok magyar-német világsztár két balszerencsés sérülés után, harmadik nekifutásra bombaformában tör vb-aranyra.

A döntő után is ünnepelne
A döntő után is ünnepelne
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Három hete a budapesti BL-döntő megnyerésével, a Barcelona ellen fontos gólt is szerezve már valóra váltotta egyik nagy álmát Marozsán Dzsenifer: szülővárosában nyert fontos kupát. A francia bajnokság legjobb játékosának sorozatban már harmadszor megválasztott Lyon-irányító a következő egy hónapban a német válogatott vezéreként és egyik gólfelelőseként jó eséllyel elhódíthatja a rég áhított világbajnoki trófeát is.

Ez a trófea vár a vb-győztesre
Ez a trófea vár a vb-győztesre
Fotó: AFP

A magyarságára 90-szeres német válogatottként is büszke Dzseni már 2011-ben, 19 éves korában is kerettag volt, de egy szalagszakadás miatt lecsúszott a szereplésről. A következő, 2015-ös vb-n játszott ugyan a negyedikként végzett csapatban, de akkor bokasérüléssel küzdött. Most viszont – ahogy azt a budapesti BL-fináléban láthattuk – csúcsformába lendült a vb-re a csaknem féléves kihagyással járó tavalyi tüdőembóliájaután.

"A budapesti Bajnokok Ligája-siker után nyugodtan összpontosíthattam a vébére. Nagyon várom, az utóbbi hetekben keményen dolgoztunk azért, hogy sikerrel szerepeljünk. Jó az előérzetem, élvezni fogom, hogy Franciaországban játszhatunk, ahol évek óta nagyon jól érzem magam légiósként is. Úgy érzem, nagy dolgokra vagyunk képesek, de egy ilyen torna tele lehet meglepetésekkel. A legfontosabb, hogy jól kezdjünk, aztán meccsről meccsre gondolkozzunk csak előre"

Eközben a címlapon

– nyilatkozta Marozsán Dzsenifer a német szövetség honlapjának.

A selejtezősorozatot a legjobb mérleggel – nyolc meccsen 21 ponttal, 38-3-as gólkülönbséggel – zárt, kétszeres világbajnok németek legnagyobb vetélytársai: a házigazda franciák, a címvédő, háromszoros győztes amerikaiak, az Európa-bajnok hollandok, és a hatszor a világ legjobbjának választott Martát a soraikban tudó brazilok.

Marozsán legnagyobb sikerei
VÁLOGATOTT:
Olimpiai bajnok (2016) Európa-bajnok (2013) Algarve-kupa-győztes (2012, 2014) U20-as világbajnok (2010) U20-as vb legjobb játékosa (2012) U17-es Európa-bajnok (2008) U17-es vb és Eb gólkirálya (2008)
KLUB:
4x BL-győztes (2015, 2017, 2018, 2019) francia bajnok (2017, 2018, 2019) Német Kupa-győztes (2011, 2014) Francia Kupa-győztes (2017, 2019)

Csak szakkommentátor az aranylabdás

A női vb legnagyobb hiányzója a tavaly első női aranylabdásnak választott, Marozsánhoz hasonlóan az Olympique Lyonban futballozó Ada Hegerberg.

Hegerberg (balra) és Marozsán, a Lyon két csillaga
Hegerberg (balra) és Marozsán, a Lyon két csillaga
Fotó: Twitter

A 23 éves norvég csatár már két esztendeje lemondta a válogatottságot, arra hivatkozva, hogy nem érezte a megbecsülést. A BL-döntőben triplázó klasszis csak szakkommentátorként lesz jelen a tornán.