INSIDER

Máris ki­de­rült, miért halt meg a 71 ár­tat­lan ember Moszkva mel­lett

Ki­hall­gat­tak már min­den­kit, aki a re­pülő fel­ké­szí­té­sé­ben részt vett.

Megkezdődött Moszkvában az orosz főváros közelében lezuhant utasszállító repülőgép fekete dobozainak vizsgálata. A kutatóegységek végignézték a gép lezuhanásának 30 hektárnyi helyszínét, ahol több mint 1400 emberi maradványt gyűjtöttek össze a repülő csaknem 500 darabjával együtt. A terep részletes átkutatása akár egy hétig is eltarthat majd.

Bár még nem tudni pontosan, hogy miért zuhant le a repülőgép, viszont a szakértők egyre inkább azt gondolják, hogy a szinte kivédhetetlen jegesedés okozta a vasárnapi katasztrófát. Az An-148-as utasszállító 71 emberrel a fedélzeténvasárnap szállt fel Moszkvából, és a több száz kilométerre lévő Orszkba tartott. A gépen utazók közül senki sem élte túl a balesetet.

EZT OLVASTAD MÁR?

A szakemberek szerint a repülőgép jegesedését megakadályozó rendszer hibásodhatott meg, ami miatt a hajtóművek megfagytak. A cég vezérigazgatója, Alekszej Varhomejev Moszkvába utazott, hogy segítse a nyomozást. A Moszkva és az Orszk közötti légi járatok üzemeltetését az Izsavija légitársaság vette át.

A vizsgálatba egyébként bekapcsolódik a géptípust kifejlesztő ukrán Antonov vállalat képviselője is. A katasztrófát szenvedett gépet licenc alapján az oroszországi Voronyezsben szerelték össze 2010-ben – írja az MTI. Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes közölte, hogy az áldozatok után a családok különböző forrásokból több mint 3 millió rubel (13,4 millió forint) kártérítést kapnak majd.