MEDICINA

Máris fenyeget az influenza? Így védd meg magad idén

Hamarosan véget ér a kései nyár, beköszöntenek az őszi esők. A nyálkás időben elszaporodnak a baktériumok, a vírusok, gombák. Ne várd meg, míg ledöntenek a lábadról. Pár hasznos, új szokás kialakításával felvértezheted magad a kórokozók támadása ellen. Némelyiket nem is olyan egyszerû betartani. Ám a legtöbb tanácsot akár életvitelszerûen magadévá teheted

A hideg miatt bezárulnak az ajtók.

A ronda baktériumok milliói pedig megtöbbszöröződve szaporodnak, és teljes erővel támadnak.

Egészséged érdekében ilyenkor érdemes új szokásokat bevezetni.

1. Testedzés, meditáció

A legújabb kutatások szerint ez a két tevékenység a legsikeresebb a légúti fertőzések megelőzésében. Ha ezekkel véded magad, a főnöködet is boldoggá teszed, mert kevesebbet hiányzol a munkahelyedről. Aki rendszeresen meditál, egy esetleges megbetegedés esetén is kevésbé lesz elesett, és hamarabb meggyógyul. Jógázz, sétálj, nyújtsd magad – garantáltan kevesebbet fogsz szipogni.

2. Gondoskodj a szükséges fehérjebevitelről

Nem csupán az izmok, csontok regenerálódásához szükséges a napi elégséges fehérjebevitel, de az immunrendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlen. A fehérjék segítségével tested immunsejteket termel, melyek megvédenek a fertőzésektől. Minden étkezésnél tartsd ezt szemmel, és fogyassz magas fehérje tartamú, cinkben és magnéziumban gazdag ételeket. Ez lehet hús, tojás, tejtermék, olajos mag, hüvelyesek, tofu – kinek-kinek meggyőződése szerint.

3. Minimalizáld a stresszt

Így viselkedik a tested a stressz hatására:

  • lebontó hatású hormonok - mint az adrenalin és a kortizol – szintje megemelkedik
  • a pulzusod egy versenyautó száguldására hajaz
  • emésztésed lelassul
  • a nagyobb izomcsoportok megfeszülnek, begörcsölnek, a szív fokozott véráramlással reagál

Ebben a helyzetben az immunrendszeredet két vállra fekteted, mert a túlzott megterhelés miatt nem képes hatékonyan működni.

Végezz relaxációs gyakorlatokat, vonulj félre 15 percre, és meditálj egyet.

4. Kivételesen légy antiszociális

Most kerüld azokat, akik köhögnek, tüsszögnek, még ha a legjobb barátaid is. Szállj ki azonnal abból a liftből, ahol ilyen hangokat hallasz.

Lehetőleg tarts 3 lépés távolságot mindenkitől. A kézfogást váltsd most fel udvarias meghajlással, miközben két kezedet előírásszerűen tedd össze. Nem kerülhetted el a kézfogást? Az aktus után diszkréten töröld meg a kezedet a zsebedben tartott kézfertőtlenítő kendővel.

5. Saját felszerelést vigyél magaddal

Sose tudhatod, előzőleg ki használta a bankban a tollat, a várószobában az újságot, a ropogós 20 ezrest, amivel épp fizetsz. Ha egy beteg ember érintette, máris ott a lehetőség, hogy a parányi kórokozók a kezedre, onnan pedig a szemedre, orrodra, szádra kerüljenek.

Az influenzás időkben próbáld elkerülni, hogy az arcodhoz érj.

Tapasztalni fogod, hogy nem is olyan egyszerű!

Általában öt percenként háromszor, naponta átlag 200-600 alkalommal nyúlunk az arcunkhoz. Legyen nálad saját toll, újság, könyv. Na meg a szükséges esetekre gondolva, fertőtlenítő.

6. Aludj eleget

Napi hét óránál ilyen kor ne add alább, már csak az egészséged miatt sem. Az elegendő alvás támogatja tested védekezőképességét. Ha pihenten ébredsz, sikerül majd elkerülni a fertőző megbetegedéseket.

És ezeket olvastad már?