TÜZELŐÁLLÁS

Po­csék szé­riát törne meg Marco Rossi a vá­lo­ga­tott­nál

Szom­ba­ton be­mu­tat­ko­zik a ma­gyar lab­da­rúgó-vá­lo­ga­tott új szö­vet­ségi ka­pi­tá­nya. Marco Rossi Tam­pe­ré­ben, a Finn­or­szág el­leni Nem­ze­tek Li­gája-meccsen de­bü­tál.
  • Szerző: mv

Marco Rossinak nem jutnak felkészülési mérkőzések, azonnal élesben kell bizonyítania. Az olasz szakembert június 19-én nevezték ki a magyar válogatott szövetségi kapitányának, és máris a Nemzetek Ligájában kell helyt állnia.

Marco Rossi Tamperében mutatkozik be a magyar válogatott kispadján
Marco Rossi Tamperében mutatkozik be a magyar válogatott kispadján
Fotó: MTI

A bemutatkozó mérkőzések egyébként is hálátlan szerepek. Rossi öt elődje, Georges Leekens, Bernd Storck, Dárdai Pál, Pintér Attila és Egervári Sándor sem tudott nyerni az első meccsén kapitányként - Csábi József és Szélesi Zoltán csak megbízott szakemberként dolgoztak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egészen 2008 májusáig kell vissza menni a legutóbbi sikerig: tíz éve Erwin Koeman a görögök ellen 3-2-re megnyert barátságos találkozón debütált a magyar válogatott kispadján. Ha kizárólag a tétmeccseket nézzük, akkor ennél is tovább kell lapozni, Verebes József 1987-ben egy ciprusi Eb-selejtezőn járt sikerrel.

Szalai Ádám (pirosban) ismét főszereplő lehet a magyar válogatottban
Szalai Ádám (pirosban) ismét főszereplő lehet a magyar válogatottban
Fotó: MTI

Ami viszont jó előjel lehet: a 2016-os Európa-bajnokságon szerepelt magyar válogatott két sikerembere, Dárdai és Storck is tétmeccsen mutatkozott be, és mindketten közmegelégedésre teljesítettek. Dárdai Bukarestben végzett 1-1-re románokkal, Storck pedig Budapesten zárt gól nélküli döntetlenre velük. Mindkét Eb-selejtező hozzájárult ahhoz, hogy a válogatott végül továbbjutott a csoportjából.

Az sem mellékes, hogy Rossi éppen Finnországban rajtol, ahol az utóbbi három tétmeccsünkből kettőt megnyertünk, egyet pedig döntetlenre zártunk. Magyarán az utóbbi 20 évben rendre jó eredménnyel jöttünk haza Helsinkiből.