Létrehozva: 2015.12.08.

Már most elkészítheted a legfinomabb karácsonyi süteményt!

Egy háziasszony életében az egyik legnagyobb kihívás a karácsony. Érdemes már most elkezdeni a konyhában a készülõdést! Legyen ez a süti az elsõ!

A  hagyományos német karácsonyi süteményt, a stollent érdemes kipróbálnod, mert

nagyon finom, és hetekkel az ünnepek előtt elkészítheted!

Nálunk a beigli, a németeknél a stollen a karácsonyi menü elmaradhatatlan része. Számtalan formában létezik, készítik mákkal, marcipánnal, túróval is. Azonban ennek a finom kelt tésztának  elengedhetetlen részei a kandírozott rumban áztatott aszalt gyümölcsök, a dió, a mandula és a tetején a jó adag olvasztott vaj, valamint a  porcukor.

A stollen titka, amitől nem fog kiszáradni, hogy még forrón, több rétegben olvasztott vajjal kell megkenni, és minden vajas réteget vastagon megporcukrozni!

Míg kel a tészta, egy jó karácsonyi filmmel és egy pohár forralt borral hangolódj az ünnepi  hangulatra!

Stollen

Hozzávalók:

  • 30 dkg mazsola
  • 5 evőkanál rum
  • 2 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 20 dkg vaj
  • 1 vanília rúd és 1 vaníliás cukor
  • csipet só
  • 10 dkg apróra vágott  mandula
  • 1-1 narancs és citrom reszelt héja
  • 1-1 teáskanál kardamomot és fahéj
  • Tetejére:
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg porcukor
  •  

    Így készítsd:

  • Áztasd rumba a mazsolát és a kandírozott gyümölcsöt, tegyed hozzá a vaillia rúd kikapart belsejét.
  • Futasd fel az élesztőt a tejjel és a cukorral.
  • Add a liszthez a felfutott élesztőt, az olvasztott vajat, tojást, fűszereket és a reszelt narancs és citrom héját.
  • Dagaszd a tésztát , majd tedd hozzá a kandírozott gyümölcsöket és a mandulát is. Gyúrd  át ismét.
  • Meleg helyen keleszd a kétszeresére.
  • Ha megkelt a tészta  gyúrd meg kissé, majd formázd meg egy sodrófa segítségével "stollen alakra". Nyújtsd téglalap formára, a  hajtsd félbe, a másik oldaláról  tekerd fel  a tésztát.
  • Tedd kivajazott  tepsibe, csavard konyharuhába és tedd hűtőszekrénybe 12 órára.
  • Másnap mehet a sütőbe 170 fokon sülni.
  • Ha megsült a tészta, még forrón kend meg olvasztott vajjal és szórd meg porcukorral. Egymás után addig ismételd a folyamatot, míg el nem fogy a vaj és a cukor.
  • Ha kihűlt, csomagold alufóliába, és legalább 2 hétre helyezd biztonságos helyre  a lelkes sütikóstoló ellenőrök  árgus szemei elől! 2 hét múlva az ízek tökéletesre összeérnek.

     

     

     

     

     

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Sokkolta a nézőket, amikor lezuhant egy motoros Győrben, a cirkuszi halálgömbben - fotó

    origo.hu

    Elképesztő: kiderült, ki miatt nincs béke

    vg.hu

    Állampapír: jó hírt közölt Varga Mihály

    life.hu

    Napi horoszkóp 2024. április 18.: a Szűz ma igazi nyertes lehet

    hirtv.hu

    Megfenyegették a HírTV stábját Monfalconéban + videó

    origo.hu

    Keményen nekimentek Berki Mazsinak

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

    ripost.hu

    A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

    FAZÉK

    Ettől az isteni apró trükktől mennyei lesz a kókuszgolyó

    FAZÉK

    Ezért ne szórj soha szódabikarbónát az eperre

    FAZÉK

    Epres-tejfölös pite az új kedvenc, mutatjuk a receptet