INSIDER

Már ké­szül­nek a nyárra a szak­em­be­rek, ha­tal­mas ir­tá­sokba kez­de­nek

Egy bak­té­rium mé­reg­anya­gá­nak se­gít­sé­gé­vel ve­szik fel a har­cot a ret­ten­tően ide­ge­sítő ro­va­rok ellen. Az or­szág több ta­vá­nál, de Pest me­gyé­ben is ha­tal­mas ir­tásba kez­de­nek a szak­em­be­rek, hogy él­vez­he­tőbb le­gyen a nya­runk.
  • Szerző: Ripost

A héten neki kezdenek a szúnyoglárvák irtásának a Tisza-tónál, Fertő tónál, Sopron környékén, valamint a Csepel-szigetnél – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Hivatal (OKF).

Különleges biológiai módszerrel kezdik az irtást, ami nem olyan látványos, mint a repülőgépes permetezés, ellenben jócskán csökkenteni tudja az idegesítő rovarok utánpótlását. A folyamat lényege, hogy egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe, ahol a szúnyog leginkább tudnának szaporodni. Ez a készítmény pedig kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, más élőlényre nincs káros hatással.

EZT OLVASTAD MÁR?
Fotó: MTI

Az irtásra használt anyagot a Fertő tónál, Sopronnál és a Csepel-szigeten a földön juttatják el a célpontig a szakemberek, a b viszont repülőgép segítségével szórják szét. Így csaknem 1400 hektárnyi vízfelületet kezelnek.