TÜZELŐÁLLÁS

Szap­po­rói hős he­lyet­te­síti a beteg ka­pi­tányt

Vá­rat­lan és kény­szerű vál­tás tör­tént a vi­lág­baj­nok­ságra ké­szülő ma­gyar jég­ko­rong-vá­lo­ga­tott élén.
  • Szerző: mv

Zaklatott körülmények között utazott el szerdán a magyar jégkorong-válogatott a kazahsztáni vb-re. Kedden kórházba került Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány, és habár a finn szakember állapota kielégítő, itthon maradt, nem tartott a vb-re a csapattal.

Majoross Gergely (balra) vezeti majd a magyar válogatottat a vb-n
Majoross Gergely (balra) vezeti majd a magyar válogatottat a vb-n
Fotó: MTI
EZT OLVASTAD MÁR?

A Magyar Jégkorong Szövetség közleményében azt írta, a Tolvanen-család kérésére bővebb információt nem áll módjukban közölni. A egy a válogatotthoz közel álló személytől megtudta, Tolvanen nincs életveszélyes állapotban, szükség esetén a távolból segít tanácsaival a szakmai stábnak.

A 62 éves tréner tavaly egy évvel meghosszabbította a szerződését, vagyis a mostani viadal döntően befolyásolhatja a jövőjét. Tolvanen népszerű a játékosok körében, a hokisok minden bizonnyal érte is játszanak majd a hétfőn kezdődő tornán, ahol Majoross Gergely lép a helyére, ő irányítja a válogatottat.

A 39 éves magyar tréner 2013 óta dolgozik a nemzeti csapat stábjában, az utóbbi öt tornán másodedzőként dolgozott. Játékosként számos vb-n szerepelt, jól ismeri a nagy tornák légkörét, pontosan tudja, hogyan kell hét nap alatt öt meccsen teljesíteni. Ott volt például a 2008-as szapporói viadalon, ahol a magyar válogatott 70 év után kiharcolta a feljutást, és a 2009-es A-csoportos vb-n is részt vett. Mindkét tornán kulcsember volt, az emberhátrányos játék fontos láncszeme, az akkori szövetségi kapitány, Pat Cortina egyik kedvence. Majoross azóta is remek viszonyt ápol Cortinával, vagyis akár tőle is kérhet tanácsokat a jövő héten rendezendő vb-n, ahol ismét a feljutást veszi célba a válogatott - a váratlan betegség ellenére is.

Kőkemény ellenfelek

Szokás szerint nehéz dolga lesz a magyar válogatottnak a divízió 1/A-s vb-n. Az öt ellenfél közül négyen, Dél-Korea, Fehéroroszország, Szlovénia és Kazahsztán a közelmúltban szerepeltek az elitben, kizárólag a litvánok lógnak ki lefelé a csoportból. A magyar csapat 2008-ban és 2015-ben kiharcolta a feljutást, de aztán rendre kiesett az A-csoportból.