KÜLFÖLD

Ennyire vad val­lási ün­ne­pet még nem lát­tál!

A ta­vasz ér­ke­zé­se­kor a hin­duk min­den évben óri­ási ün­nep­sé­get ren­dez­nek Siva tisz­te­le­tére, ami a világ egyik leg­lát­vá­nyo­sabb kar­ne­válja.
  • Szerző: RIPOST

Nyugati időszámítás szerint február végén, március elején tartják a Maha Shivaratrit, a hinduk nagy ünnepét. Legnépszerűbb istenük, Siva tiszteletére szentelt napot előbb meditálással, jógázással és böjtöléssel töltik, majd felkészülnek az esti fesztiválra, ami vad és egyben lenyűgöző látvány.

Ahogy leszáll az éj, több százezer indiai és nepáli lepi el az utcákat, tetőtől talpig kifestve, jógaelemekkel színesített táncot adnak elő, áldozatokat mutatnak be az istenüknek, tüzet nyelnek és fújnak. A felvonulás  alatt hangosan imádkoznak, aminek az óriási tömeg miatt olyan hangereje van, hogy falakat tudna ledönteni.

A szemkápráztató kavalkáddal Siva kétarcúságát, a teremtőt és a pusztítót szimbolizálják a jelenlevők, de a nyugati emberek többségének egyszerűen csak félelmetes, ahogy a démoni külsejű férfiak a lángokkal játszanak, kígyókat dédelgetnek és emberi csontokkal táncolnak. Mindeközben persze a hinduk többnyire békés emberek.

A napilap pénteki számában még több fotót láthattok a különleges ünnepségről.