KÜLFÖLD

Ma­gyar­or­szá­got di­csérte a több­szö­rös román olim­piai baj­nok!

A sport itt nem­zeti pri­o­ri­tás - mondta, majd hossza­san so­rolta meg­ál­la­pí­tá­sait az egy­he­tes bu­da­pesti edző­tá­bo­ro­zás után. Na­gyon jó ol­vasni...
  • Szerző: SZM

A többszörös román olimpiai, világ- és Európa-bajnok párbajtőröző, Ana Maria Branza egyhetes edzőtáborban vett részt Budapesten. Hazatérve, az elmúlt héten egy hosszú cikket írt a Facebook-oldalára, amelyben a két országot a sport szempontjából hasonlítja össze, eképpen:

1. Noha Magyarország lakossága kábé félannyi, mint Romániáé, több mint 90 sportklub/egyesület tagja a Magyar Vívószövetségnek, több mint 6000 leigazolt sportolóval. Romániában a leigazolt sportolók száma a fentinek még a felét sem éri el.

2. Egy 26 (pontozó – a szerk.) berendezéssel és pásttal felszerelt teremben edzettem (ha beszorozzák kettővel, kiderül, hány sportoló tud egyszerre „elektromosan” edzeni). A legnagyobb romániai vívóterem 10-12 pásttal rendelkezik – Szatmáron…És ez egy sportklub edzőterme volt!

3. Minden faluban, nemhogy városban, van egy úszómedence,

mert valaki gondolt arra, hogy milyen fontos és hasznos ez a tevékenység a gyerekek számára. A következmény? Minden gyermek megtanul úszni.

4. Amikor elmentem a (magyar) nemzeti válogatott edzéseire, persze termet is váltottam! Túl sok berendezés és pást volt, hogy megszámolhassam őket.

5. Igaz, a kis korcsoportok esetében a szülők biztosítják a felszerelés egy részét, havi hozzájárulást fizetnek (itt-ott kevesebbet, mint Romániában), továbbá állják a versenyekre, edzőtáborokba való kiutazásokat.

Eközben a címlapon

6. Mindegyik edző köteles teljes csoportnyi sportolóval dolgozni. A felnőttek közül sokan a kluboknál maradnak, noha van más munkahelyük és kezdőket edzenek. Talán ezért van a magyaroknak olyan sok edzőjük.

7. Sok boldog gyereket láttam! Teljesítményre vágytak, ahogy a mieink is. Ezeket a részleteket baráti beszélgetésekből tudtam meg anélkül, hogy nagyon beleástam volna magam és megértsem a rendszerüket.A tény az, hogy a riói olimpián Magyarország 15 érmet szerzett!

Míg a szomszédaink nemzeti prioritásnak tekintik a sportot (és ez meg is látszik), mi azon gondolkodunk, hogyan helyettesítsük a tornaórákat az elemi osztályokban! Mi előadótermekben, sőt, éttermekben is edzettünk...

Hirtelen eszembe jut… mi van, ha holnap arra ébredünk, hogy több száz kölyök vívni szeretne? Csak úgy, eszükbe jut! Mit csinálunk velük?

Bónusz. Júliusban Budapest ad otthont a Felnőtt Vívó Világbajnokságnak. Amit egyébként 2013-ban is megrendeztek. Mi mivel büszkélkedünk?

Forrás: Foter.ro