ÚTISÚGÓ

Ma­gyar­or­szá­gon nem tilos, Auszt­ri­á­ban dur­ván le­vesz­nek mi­atta

Gyű­lö­le­tes dolog jég­hi­deg au­tó­val el­in­dulni. Ha pedig rá­fa­gyott hó bo­rítja a szél­vé­dőt, nem is lehet ki­látni. Né­hány perc elő­fű­tés­sel sok­kal él­vez­he­tőbb az utas­tér. De vajon jó ötlet-e já­ratni a mo­tort?

Egyes sofőröknél bevett gyakorlat a motor előmelegítése télvíz idején. Így induláskor már a finom meleg utastérbe lehet beszállni, és bizony jól is esik kutya hidegben az a kis meleg... Ez a kényelem azonban luxus, sőt egyre több országban jár érte nagyon kemény bírság!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szomszédos Ausztriában például semeddig nem lehet potyára járatni a motort! Itt nemrég komoly sajtóvisszhangja volt egy klagenfurti autós fura esetének, aki 55 eurós (17 ezer forint) büntetést kapott azért, mert indulás előtt hosszan járatta az autójának motorját. Az osztrák autóklub (ÖAMTC) szerint a sofőr örülhet, hogy ennyivel megúszta, hisz ilyen esetben a maximális kiszabható bírság  5 000 euró (1,5 millió forint!!!) is lehet. Sokak szerint aránytalan az ekkora büntetés, a hatóságok viszont ezzel az ijesztően magas összeggel próbálják elkerülni a fölösleges zaj- és környezetszennyezést.

Németországban 10 euró (3 ezer forint) büntetés jár az állóhelyzeti motormelegítésért, Svájcban pedig 60 frank (16 ezer forint). A magyar szabályok közül jelenleg semmi sem büntetni az indulás előtti hosszas motorjáratást.