KÜLFÖLD

Ma­gyar­or­szá­gon is gya­kor­la­to­zott a hős thai­földi bar­langi mentő

Sok­na­pos elő­ké­szü­let és hi­bát­lan csa­pat­munka ered­mé­nye, hogy ép­ség­ben ki­sza­ba­dí­tot­ták a 12 fiút és edző­jü­ket a Tham Luang bar­lang­rend­szer­ből. A si­ker­ben ko­moly sze­repe volt az ame­ri­kai Anmar Mirza bar­langi men­tő­szak­ér­tő­nek, akit ma­gyar szár­ma­zású, szin­tén szak­értő fe­le­sége tá­mo­ga­tott.

A megtudta: a példaértékű thaiföldi barlangi mentőakcióban részt vevő amerikai Anmar Mirza barlangi mentőszakértőt magyar felmenőkkel büszkélkedő felesége, Jessica Deli támogatta, sőt, a Nemzetközi Barlangi Mentők regionális képviselőjeként dolgozott a mentési akció segítésén.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A feleség, aki tanulmányokat írt már az alacsony oxigénszinten végzett mentési munkákról, Amerikából szaktanácsokkal segítette a mentőcsapatot, adminisztrációs munkát végzett és tájékoztatta a fejleményekről az amerikai sajtót.

– Örömmel nyilatkozom a -nak, már csak azért is, mert a feleségem magyar

– tudatta kolléganőnkkel Anmar Mirza barlangi mentőszakértő Thaiföldről, a helyszínről, ahol társaival az utómunkálatokat végeznek: leszerelik a légvezetékeket, begyűjtik az oxigénpalackokat és a rengeteg technikai eszközt, ami a mentéshez kellett. A 12 fiút és edzőjüket a Tham Luang barlangrendszerből kiszabadító csapatot erősítő férfi ráadásul újabb meglepő vallomást tett: szíve választottjával jártak már Magyarországon, s nem csak hazánk nevezetességeire voltak kíváncsiak, hanem magyar barlangokban is megfordultak.

Mindketten barlangászok vagyunk, s hobbink a nyílt vízi búvárkodás – árulta el a magánéletét a nyilvánosságtól gondosan óvó mentési szakember, majd a friss élményekről mesélt. – A mostani thaiföldi mentésnél nehezebb feladatot még sosem láttam...

S hogy milyen érdekes részletekkel szolgált még a szakember, illetve milyen fura figurák jelentek meg a mentési helyszínen? Kiderül a csütörtöki napilapból. Keresd az újságárusoknál!

Eközben a címlapon