POLITIK

Ma­gyar­or­szág nem vál­toz­tat a me­ne­kült­ügyi sza­bá­lyo­kon

Ma­gyar­or­szág nem akar vál­toz­tatni a me­ne­kült­ügyi sza­bá­lyo­kon, nem akarja le­bon­tani a mig­rán­sok előtt sem a fi­zi­kai, sem a jogi ha­tár­zá­rat - nyi­lat­kozta az MTI-nek Völ­ner Pál, az Igaz­ság­ügyi Mi­nisz­té­rium par­la­menti ál­lam­tit­kára pén­te­ken.
  • Szerző: Ripost

A politikus hangsúlyozta: a törvényeket az uniós joggal összeegyeztethető módon alakították ki, a jogszabályok Brüsszel által kifogásolt minden pontja teljes mértékben összhangban van az uniós joggal, Magyarország áll az újabb brüsszeli vita elébe.

Völner Pál
Völner Pál

Hozzátette: az unió a bevándorlás kezdete óta próbálja rávenni a kormányt a megszigorított magyar menekültügyi szabályok, valamint a tavaly márciusban életbe lépett megerősített jogi határzár módosítására.

A magyar kormány, sem a határzárt nem hajlandó lebontani, sem a szigorú menekültügyi szabályokból nem hajlandó engedni

- nyomatékosította Völner Pál.  

Közölte: nyomásgyakorlásnak tekintik az újabb eljárást, hogy "Magyarországot eltávolítsák a Soros-terv útjából".  

Emlékeztetett, hogy 2015 decembere óta folyik Magyarország ellen a kötelezettségszegési eljárás, a kormány azóta folytatja ezt a jogi vitát Brüsszellel. Az Európai Bizottság két hónapja bejelentette, hogy a következő szakaszba lépteti az eljárást, és azt kiegészítette a jogi határzárral kapcsolatos aggályokkal is.

Brüsszel február 8-áig adott határidőt a kormánynak arra, hogy választ küldjön megismételt kérdéseire. A kormány a megadott határidőig, csütörtökön elküldte válaszát, amelyben kifejti: nem változtat a jogszabályokon.

Eközben a címlapon

Völner Pál szerint ismét politikai döntés születik, és a brüsszeli bizottság ebben az ügyben is az Európai Bírósághoz fog fordulni, vagyis várhatóan bepereli Magyarországot a bevándorlási szabályok miatt. A politikus azt hangoztatta, hogy Brüsszel ebben az eljárásban "fel akarja számolni a tranzitzónákat és megakadályozni az illegális migránsok kiutasítását".