TÜZELŐÁLLÁS

Magyar zenékkel üzentünk a szlovákoknak, minket nem lehet elnyomni

Parádés módon reagáltak a szlovák törvénytervezetre a felvidéki magyarok. Nem csoda, hogy a szlovákok egyre inkább kezdenek meghátrálni.
  • Szerző: sk

Szombaton ismét jó volt magyarnak lenni Dunaszerdahelyen. A helyi focicsapat meccseire magasan a legtöbben járnak Szlovákiában, de a Zsolna elleni csatára kilencezer nagyon hangos ember érkezett. Magyarul üzenték a szlovák parlamentnek, hogy óriási hiba lenne beiktatni a „himnusztörvényt”. A Lex-DAC-nak nevezett javaslat megtiltaná az országban, hogy más nemzetek himnuszait énekeljék.

Az őrült ötlet kimondottan a magyarok ellen született, mivel Dunaszerdahelyen minden meccsen magyarul éneklik a drukkerek a himnuszt. Világi Oszkár tulajdonos már jó előre jelezte, velük ilyet nem tehetnek meg.

"Nem tilthatják meg, hogy énekeljenek a szurkolóink. Vállalom a büntetést, ha kell, a klub minden egyes alkalommal kifizeti a 7000 eurós büntetést" – mondta Világi a törvényről, mely május 15-től léphet életbe.

Nos, szombaton Dunaszerdahelyen ismét kiderült, melyik az uralkodó nyelv a városban. Ezúttal csak magyar zenekarok dalai szóltak a hangszóróból – főként Edda és Republic, a drukkerek pedig bővítettek repertoárjukon. Már nem csak a himnuszunkat énekelték el, elhangzott Petőfi Sándor költeménye, a Nemzeti dal, valamint a második félidő előtt a székely himnusz is.

Íme a leghangosabb magyar himnusz:

 

Ezért még nem jár büntetés, és nagyon úgy néz, májustól sem lesznek szankciók. A szlovákok ugyanis a közfelháborodást látva kezdenek kihátrálni az eszement ötlet mögül.
Andrej Kiska köztársasági elnök alá sem írta a törvényt, visszaküldte az országgyűlésnek. A parlament elnöke ezek után jóval finomított "Kizárólag az állami ünnepeken, az emléknapokon, illetve az országos vagy helyi jelleggel bíró, fontos évfordulókon lenne tilos lejátszani vagy elénekelni egy másik ország himnuszát. A tilalom nem vonatkozik sportrendezvényekre."mondta a Paraméternek Andrej Danko.

És ezeket olvastad már?