KÜLFÖLD

Új-zélandi terror: magyar nevek voltak a támadó fegyverén

A szélsőjobbos férfi különféle történelmi személyek és tömeggyilkosok nevét írta a fegyverekre, amikkel az egész világot megrendítő tettét végrehajtotta.
  • Szerző: Ripost

Hetvennégy oldalas kiáltványban indokolta meg előre a 28 éves ausztrál Brenton Tarrant az új-zélandi Christchurch-ben pénteken végrehajtott mészárlást, amelynek eddig 49 halálos áldozata van. A férfi a Twitterén megosztott dokumentumban a muszlimokat tette felelőssé a fehér faj szisztematikus kiirtásáért. A szövegben leszögezte: fehér bőrű ausztrál, rasszista, tettét bevándorlásellenessége motiválta.

A Reuters hírügynökség szerint ezeknek a dokumentumoknak a hitelességét egyelőre nem lehet ellenőrizni. Az sem világos, hogy a linwoodi mecsetnél is az ausztrál hajtotta-e végre a támadást - írja az MTI.

Az ausztrál férfi a fejére szerelt kamera segítségével a Facebookon élőben közvetítette ámokfutását a Maszdzsid al-Núr mecsetnél. A 17 perces videón látszik, ahogy autón megérkezik az épülethez, bemegy, és elkezd lőni a bent lévőkre. Ezután visszamegy az autójához, egy másik fegyvert vesz a kezébe, újra bemegy, és ismét lőni kezd. Ezután elhajt az autóval, de vezetés közben is lő még a mecset felé.

A férfi Twitterén a fegyvereiről készült képeket is közzétett. A fegyvereken különféle tömeggyilkosok, valamint történelmi személyek nevei olvashatók - írja a Metro.

A felírt nevek közé pedig Hunyadi János (aki John Hunyadiként szerepel, mint ahogy észrevette az Index) és Horogszegi Szilágyi Mihály is bekerültek, feltehetően azért, mert főleg nekik köszönhetően nem esett el Nándorfehérvár, amikor 1456-ban a magyar csapatok visszaverték a törökök túlerőben lévő seregét. Rajtuk kívül Luxemburgi Zsigmond is feltűnt, az ő megemlítését minden bizonnyal a keresztes hadjárat megszervezése miatt érezte fontosnak a férfi.

És ezeket olvastad már?