KIAJOBB

Szé­pek és ügye­sek: a női ho­ki­sok meg­hó­dí­tot­ták Bu­da­pes­tet

Igazi fesz­ti­vál­han­gu­lat ural­ko­dik a ma­gyar női jég­ko­rong-vá­lo­ga­tott mér­kő­zé­sein a bu­da­pesti di­ví­zió 1/A-s vi­lág­baj­nok­sá­gon.
  • Szerző: mv

"Technikás, gyors és nincs testjáték" - mutatott rá a női hoki főbb jellemzőire Huszák Alexandra, a magyar válogatott játékosa a budapesti divízió 1/A-s világbajnokság előtt.

Tóth Enikő (fehérben) és társai telt ház előtt játsszák a mérkőzéseiket
Tóth Enikő (fehérben) és társai telt ház előtt játsszák a mérkőzéseiket
Fotó: MTI

A felszerelésükben van egy fontos eltérés, a nőknél kötelező a teljes arcrács viselése, azonban a szabályrendszer szinte teljesen megegyezik a férfi hokiéval. Az egyetlen komoly különbség valóban az, amit Huszák említett: a nőknél szabálytalan a testjáték, a másik fél elleni ütközés, két perc kiállítás jár érte.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A játékvezetők ebben könyörtelenek, szigorúan büntetik a renitenseket, és a lányok sokszor ülnek a büntetőpadon. A magyar csapat például Szlovákia ellen hét kiállítást szedett össze, ezek között volt ütközés, bottal akasztás, túlzott keménység és gáncsolás is, vagyis nem fogják vissza magukat. Habár Kiss Andrea, a magyar válogatott hokisa szerint a bírók a szlovákok ellen túlzásba estek:

Három kör után az első helyen áll a női csapat a vb-n (Fotó: Mudra László)
Három kör után az első helyen áll a női csapat a vb-n (Fotó: Mudra László)

"A játékvezetői szemlélet meccsről meccsre változik. A szlovákok ellen kisebb dolgokért is ítéltek kiállítást, és ez sokkal nehezebbé teszi a játékot."

Viszont a lányok valóban gyors és technikás hokit játszanak, rendkívül élvezetes meccseket vívnak. Nem véletlen, hogy fesztiválhangulat uralkodik a budapesti meccseken, a közönséget magával ragadja az izgalmas, pörgős stílus.

Gasparics Fanni eddig három gólt ütött, és kettőt előkészített a budapesti vb-n
Gasparics Fanni eddig három gólt ütött, és kettőt előkészített a budapesti vb-n
Fotó: Instagram

Ráadásul a lányokat az a Pat Cortina irányítja, aki legendának számít idehaza: 2008-ban a férfi válogatott az ő vezetésével nyerte meg a szapporói vb-t, és jutott fel az A-csoportba. A magyar női válogatott a 14. helyen áll a világranglistán, és ha a mostani, budapesti vb-n az első két hely valamelyikén végez a hattagú mezőnyben, akkor feljut az elitbe. Ez azt jelentené, hogy Cortina a férfiak után a lányokkal is szenzációt okozna.

Eközben a címlapon

Óriási az esély a feljutásra

A magyar női jégkorong-válogatott három forduló után az első helyen áll a budapesti divízió 1/A-s világbajnokságon. Ez azt jelenti, hogy két körrel a vége előtt a saját kezünkben van a sorsunk. Pénteken a pont nélküli Olaszország ellen folytatják a magyar lányok, és ha nyernek, akkor óriási esélyük lesz arra, hogy a feljutást jelentő első két hely valamelyikén végezzenek. Szombaton Ausztria ellen zárjuk a vb-t.