KÜLFÖLD

Rend­kí­vüli ál­la­pot a ha­va­zás miatt: ma­gyar tu­ris­ták is a he­gyen van­nak

A Tát­rá­ban sok he­lyen már fél méter hó esett, de a kö­vet­kező na­pok­ban nem lehet eny­hü­lésre szá­mí­tani.
  • Szerző: Ripost

A Tátrában idén már egy méter hó esett, az utakról pedig a havat már szinte nem tudják hová tolni. A viharos erejű szél sem segíti a közlekedést. Rengeteg a baleset, sorra zárják le az utakat.

Képünk csak illusztráció.
Képünk csak illusztráció.
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szlovákiai Zdiarban, a Magas-Tátrában, már 24 órája van érvényben rendkívüli állapot, ugyanis harmadik napja intenzíven havazik. Ehhez párosult még a viharos erejű szél, illetve a hófúvások, amik folyamatosan nehezítik az utak takarításán dolgozó emberek munkáját.

A szlovák-lengyel határ közelében, Zdiarban, valamint az egész régióban, csütörtök reggelre közel ötven centiméternyi friss hóréteg hullott le, aminek következtében az utak járhatatlanná váltak. A lengyel határ felé vezető főutat is kis híján le kellett zárni, ugyanis szakaszosan haladt a forgalom, csak hólánccal lehet közlekedni.

A polgármester együttműködésre szólította fel a lakosokat és a turistákat, ugyanis már az árubeszállítással is probléma volt, a mellékutak járhatatlansága miatt. Ez a vidék a lengyel és a magyar turisták kedvelt üdülőközpontja, jelenleg, az 1300 lakoson kívül – a polgármester információi szerint – mintegy kétezer turista tartózkodik ezen a területen, becslések szerint 30 százalékuk magyar.

A következő napokban is intenzív havazásokra lehet számítani – írja a Híradó.hu.