DIÉTA

Magas a vér­nyo­má­sod? Így nyom­ha­tod le gyógy­sze­rek nél­kül

Az úgy­ne­ve­zett DASH di­é­tát több ízben is a lé­tező leg­jobb ét­rend­nek nyil­vá­ní­tot­ták, mivel nem­csak a test­súlyt segít az op­ti­má­lis tar­to­mány­ban tar­tani, hanem a magas vér­nyo­mást is képes csök­ken­teni, és a szív­be­teg­sé­ge­ket meg­előzni. De vajon ho­gyan néz ki ez az ét­rend?

A DASH diéta az összes főbb ételcsoportot tartalmazza, így mindent megadhatsz vele a szervezetednek, amire annak szüksége van. A titok csak abban rejlik, hogy ügyelni kell az egyes tápanyagcsoportok minőségére és arányára. Ezeket kell beépítened az étrendedbe:

Gabonafélék

Napi 6-8 adag teljes kiőrlésű kenyér, gabonapehely, pattogatott kukorica, zabpehely. Egy adag 1 szelet kenyér, 2-3 dkg gabonapehely, fél csésze főtt rizs vagy teljes kiőrlésű tészta, esetleg gabonakása.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pinterest
Zöldségek

Napi 3-5 adag, például paradicsom, sütőtök, brokkoli, spenót, édesburgonya, zöldbab. Egy adag 1 dl zöldséglé, 1 csésze nyers leveles zöldség, fél csésze párolt zöldség.

Hús, szárnyas, hal

Napi 3-6 adag főtt vagy roston sült sovány hús, bőr nélküli csirke, hal. Egy adag kb. 3 dkg főtt vagy roston sült hús, szárnyas vagy hal, vagy 1 tojás. Tojássárgájából csak legfeljebb négyet egyél hetente. Két tojásfehérje egyenlő 3 dkg hússal.

Fotó: Pinterest
Gyümölcsök

Napi 4-5 adag, például sárgabarack, banán, szőlő, narancs, grapefruitlé, mazsola, eper, alma, stb. Egy adagnak egy közepes szem gyümölcs, vagy negyed csésze aszalt gyümölcs felel meg.

Zsírszegény tejtermékek

Napi 2-3 adag zsírszegény tej, sajt, joghurt. Egy adagnak kb. 2,5 dl tej vagy joghurt, és 4 dkg sajt felel meg.

Eközben a címlapon

Fotó: Pinterest
Magvak, diófélék és hüvelyesek

Heti 3-5 adag mandula, földimogyoró, napraforgómag, bab, lencse. Egy adag körülbelül egyharmad csésze csonthéjassal, napraforgómaggal vagy fél csésze főtt hüvelyessel egyenlő.

Zsírok és olajok

Napi 2-3 adag növényi olaj, zsírszegény majonéz, margarint vagy light salátaöntet. Egy adag körülbelül egy teáskanál majonéz vagy olaj, egy evőkanál majonéz és két evőkanál salátaöntet.

Édességek és hozzáadott cukor

Heti 0-5 adag gyümölcszselé, gyümölcsital, juharszirup, vagy cukorka. Egy adag egy evőkanál cukornak vagy lekvárnak, fél csésze fagyinak vagy gyümölcszselésnek, vagy egy csésze cukros limonádénak felel meg.