RIPOSTER

Ki­me­ne­kült a fő­vá­ros­ból: Csoda kis bi­ro­dal­mat va­rá­zsolt maga köré ez a nő

Zsófia a bu­da­pesti tár­sas­ház­ból vál­tott fa­lusi életre: csa­lád­já­val zöld­sé­get, gyü­möl­csöt ter­mel, ál­la­to­kat tart, gaz­dál­ko­dik. 2014-ben vág­tak bele a ka­landba, úgy érzik, jól dön­töt­tek!
  • Szerző: emta

Alig ötven kilométer a távolság Budapest és Pázmánd között, mégis óriási változást hozott a 37 éves Korondiné Kovács Zsófia és családja életében a költözés.A háromgyermekes édesanya ugyanis önellátásra állt át. Növényt termeszt, állatot tart és számtalan élelmiszert állít elő.

– Még a kenyeret is megsütöm magunknak! Kiváltottam az őstermelői igazolványt is, bár a saját kecskesajtokból, lekvárokból, savanyúságokból annyit készítek, amennyi a családnak szükséges, így nem sok marad. Ha valamire szükségem van, cserélni szoktam a szomszédokkal. Most kecskesajtért kaptam uborkát, mert abból idén nálunk kevés termett – árulja el.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Markovics Gábor

Ám téved, aki azt gondolja, a család az önellátással elvágta magát a külvilágtól.

A sajtkészítést az internetről tanultam, mindent ott nézek meg.Ráadásul jó kis közösség alakult ki a faluban, a tapasztalatainkkal segítjük egymást – magyarázza Zsófi. Az elért sikerek újabb kihívások felé hajtják. – Házilag készítek fűszerkeveréket és ételízesítőt. Körömvirágot is azért ültettem, hogy krém legyen belőle. Kísérletezek mindennel, és ha nem elég jó, akkor változtatok.

A férjem és a gyerekek is szeretik a próbálkozásaimat – büszkélkedik. Igaz, a három gyerek először nem örült a változásnak, de ma már ők is aktívan részt vesznek a munkában.

A 16 éves Réka, még kecskefejést is megtanulta.

Eközben a címlapon

– Nem volt könnyű az iskolaváltás Budapestről. Szerencsére már vannak új barátaik is. A vidéki életet megkönnyíti, hogy bármikor el tudnak menni a budapesti nagymamához, így a régi barátok is megmaradtak – teszi hozzá az anyuka.

Kiköltöznek a nagyvárosokból 
Szigetszentmiklós az új Budapest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. 2016-ban ugyanis a Pest megyei város lakossága nőtt a legnagyobb mértékben: ezerrel többen költöztek oda, mint amennyien elhagyták. Budapesten is megfordult a kilenc évig tartó folyamat, tavaly többen települtek ki a fővárosból, mint ahányan beköltöztek. A megyei jogú városoknál Debrecenből nyolcszázzal többen költöztek el, mint oda, s Szeged és Dunaújváros is előkelő helyen áll a rangsorban.