KÜLFÖLD

Mac­ron re­formja ki­verte a biz­to­sí­té­kot a fran­ci­ák­nál

Ha­tal­mas tö­me­gek vo­nul­tak ut­cára azért ta­valy ős­szel, hogy til­ta­koz­za­nak az ak­kori fran­cia elnök, Fran­cois Hol­lande mun­ka­jogi re­formja ellen. Em­ma­nuel Mac­ron, az új fran­cia elnök ha­sonló ter­ve­ket dé­del­get, az em­be­rek emi­att ismét ut­cára vo­nul­tak.
  • Szerző: WM

Több tízezer embert sikerült utcára hívnia a legradikálisabb szakszervezetnek Franciaországban. Több nagyvárosban is megteltek az utcák, összesen több tízezren demonstráltak a francia elnök által tervezett munkajogi reform ellen. A megmozdulás nem mindenhol sikerült békésre, Párizsban például rendbontók zavarták meg az amúgy békésnek szánt felvonulást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Többen a hatóság embereivel is összecsaptak, mások pedig kirakatokat törtek be és hirdetőtáblákat rongáltak meg.

A tervezett reformokkal Emmanuel Macron a magas munkanélküliség ellen próbál valamit tenni. A francia államfő által javasolt változtatások szerint egyszerűbbé válna az alkalmazottak elbocsátása és felvétele. Macron úgy véli, ez az alapja annak, hogy rugalmasabbá tegyék a munkaerő piacot, és reményei szerint így sikerülne 9,5-ről 7 százalékra csökkenteni a munkanélküliséget 2022-ig, az elnöki ciklusa lejártáig.

A szakszervezetek persze nem így gondolják, és attól tartanak, hogy az intézkedések lehetőséget nyújtanak a nagyobb cégeknek az alkalmazottaik tömeges elbocsájtására. A francia emberek is tisztában vannak vele, hogy bizonyos reformokra valóban szükség van, de többségük szerint ebbe beletörhet az elnök bicskája, akinek a népszerűsége július óta drámai mértékben zuhant.

Emmanuel Macron francia államfő (FOTÓ:AFP)
Emmanuel Macron francia államfő (FOTÓ:AFP)

Macron bejelentette, hogy nem futamodik meg, és biztosan nem enged az utca nyomásának.