KÜLFÖLD

Mac­ron hát­ra­dől­het és kér­het egy kávét

Ismét csak 60-80 ezren tün­tet­tek ma Fran­cia­or­szág­ban, amely nyil­ván­va­lóan nem ele­gendő to­vábbi kö­ve­te­lé­sek­hez, ahhoz pedig vég­képp nem elég, hogy az alsó kö­zép­osz­tály meg­buk­tassa az el­nö­köt.
  • Szerző: SZM

Sokan voltak, de nem elegen. Elzúgott a francia forradalom. 66 ezren tüntettek egész Franciaországban, feleannyian, mint az elmúlt héten. Macron győzött, de semmi nem oldódott meg – írtuk még december 15-én, a sárgamellényesek ötödik tüntetése után.

Ma, a kilencedik “szombat” után úgy tűnik, még mindig van bennük erő, habár a legelső elemi felháborodással járó 300 ezres tömeget már nem tudták ismét mozgósítani. Az országos rendőrfőkapitány szerint ma ismét körülbelül 60 ezren voltak az utcákon, azaz körülbelül éppen annyian, mint december közepén. Igaz, a Lejdd.fr szerint 84 ezren voltak és ez növekvő szám az egy héttel ezelőtti 50 ezerhez képest.

Ha elfogadjuk, hogy Párizsban is “csak” 8000 sárgamellényes tiltakozott, akkor az bizony nem elég további követelések alátámasztására, különösképpen pedig Macron elnök megbuktatására.

A tömeg persze ismét Macron lemondását követelte, a Diadalívnél ugyanúgy összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel, mint eddig minden alkalommal, a könnygázt és vízágyúkat ugyanúgy bevetették ellenük, de ezúttal – mindezek ellenére – általában sokkal nyugodtabb volt a tüntetés, mint eddig bármikor.

Ezt jól jelzi az is, hogy Párizsban délután négy óráig mindössze 75 sárgamellényest tartóztattak le,amely ugyan nem végleges adat, de december közepén ez a szám 168 volt.

Bourges-ban körülbelül 5-6 ezer tiltakozó jelent meg, 18 főt itt is letartóztattak, a történelmi belvárosnál pedig a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Bordeaux-ban és Toulhouse-ban szintén 5-5 ezren, Nimes, Caen, Nantes, Rouenés Marseille és Lille városában körülbelül 2500-3 ezren, Strasbourg, Lyon és Saint-Étienne városában körülbelül 1000-1500-an voltak. Pedig ezek több százezres városok.

Eric Douet, a mozgalom egyik “arca”, akit már többször órákon át is faggatott a rendőrség, az elmúlt napokban a Facebook-oldalán azt üzente az olasz támogatást ígérő Luigi di Maionak, az olasz 5 Csillag Mozgalom vezetőjének, hogy ők továbbra is politikamentesek maradnak, köszönik szépen, de sem a francia pártok, sem az olaszok segítségéből nem kérnek.

Eközben a címlapon

“Egyedül kezdtük és egyedül is fogjuk befejezni” – írta Drouet.

Márpedig, mint tudjuk: egyedül nem megy.