KÜLFÖLD

Csa­ta­térré vál­to­zott egy olasz város, egyre rosszabb a hely­zet

El­sza­ba­dult a pokol Ma­ce­ra­tá­ban, mi­u­tán a szél­ső­jobb­ol­dali tün­te­tők össze­csap­tak a rend­őrök­kel - és va­ló­szí­nű­leg nem ez volt az utolsó za­var­gás az or­szág­ban.
  • Szerző: KF

A migránsok elleni tüntetést a szélsőjobboldali Új Erő (Forza Nuova) párt szervezte, és bár a hatóságok betiltották, több tucatnyi fanatikus mégis az utcára vonult. A demonstráció apropóját a múlt heti lövöldözés adta: a 28 éves Luca Traini hat afrikai migránst sebezett meg, miután egy nigériai férfi meggyilkolt és feldarabolt egy 18 éves olasz lányt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Europress / Tiziana Fabi - AFP
Fotó: Europress / Tiziana Fabi - AFP
Fotó: AFP

A szélsőjobboldaliak közül közel 40-en kezdtek tiltakozni, de ezzel együtt ellentüntetés is zajlott Maceratában. A Forza Nuovások megpróbáltak bejutni a város lezárt főterére, de a rendőrök megakadályozták ebben őket – és ezzel kirobbant a zavargás. A tüntetők megdobálták a rohamrendőröket, akik könnygázzal oszlatták a tömeget, és végül 12 embert letartóztattak.

Olaszországban március 4-én tartják a választásokat, amelynek egyik központi kérdése a migránsválság lesz. Több szélsőséges párt is megerősödött az utóbbi hónapokban, és a szakértők szerint valószínűsíthető, hogy a választások közeledtével megsokszorozódnak az eldurvuló tüntetések.