RIPOSTER

Ma éj­szaka bul­dó­zer­rel ta­ka­rít­ják le a mig­ráns­fa­lut a fran­ciák!

Fi­gyel­mez­tet­ték a mig­rán­so­kat Ca­lais-nál: Vége a dzsun­gel­nek!
  • Szerző: P.Z.

Pletykák terjedtek el az észak-franciaországi kikötővárosban, hogy éjszaka munkagépekkel próbálják majd elbontani a bevándorlók által emelt palánk és a bádogviskókat a környéken csak dzsungelnek nevezett táborban - számolt be róla az AFP francia hírügynökség nyomán a hirado.hu.

 

A hatóságok már a hét elején figyelmeztették a sátrakból és ponyvákból épült táborlakóit, hogy péntekig már csak pár napjuk van hátra a francia sátorfaluban. A bejelentés felháborodást okozott, a menekültek azt állítják ilyen rövid idő alatt nem tudnak biztonságosan átköltözni. Sokan csütörtök este óta pakolnak Ma hatalmas volt a káosz és a sürgés-forgás, letelt az idő, a sátrak még állnak, de hírek szerint éjszaka ledózerolják a tábort. A tél átvészelésére alkalmatlan sáros sátorhely helyett fűtött konténerekbe költözhetnek a menekültek. Már hétfőn átadta őket a francia kormány, de a beköltözés állítólag lassan megy, naponta csak pár tucatot tudnak megtölteni.

A hétfőn átadott, vízzel ellátott, fűtött konténerek 12 férőhelyesek, a migránsokat emeletes ágyakon helyezték el, konyha és tusoló azonban csak egy szomszédos, kizárólag nappali ellátást kínáló kisebb befogadóközpontban áll rendelkezésre, ahol naponta átlagosan 2400 embert látnak el, osztanak nekik ételt.  

Sok menekült már jól ismeri a fűtött konténeres szállás szabályait, pont ezért próbálják minél tovább húzni a költözést. Az új táborban belépéskor ujjlenyomatot vesznek mindenkitől, és kilépésüket is dokumentálják. Így rögtön "lemondhatnak" a brit menedékjogról is.

Szinte mindenki Angliába tart, a börtönnek látszó új tábor pedig csak egy újabb akadálynak tűnik számukra. Ha valaki el akarja hagyni a szállást, részletes magyarázatot kell adnia, miért is teszi. A bevándorlási és integrációs francia hivatal vezetője ezt mondta a táborban kialakuló feszültségekről: "Az új tábor nem hotel, ahonnan bárki bármikor kijelentkezhet".