KÜLFÖLD

Ang­ela Mer­kel pártja el­kezdte fel­dol­gozni a Mutti által oko­zott trau­má­kat

Mig­rá­ció, biz­ton­ság, in­teg­rá­ció! cím­mel ren­de­zett a Német Ke­resz­tény­de­mok­rata Párt (CDU) mű­hely­be­szél­ge­tést, ame­lyen meg­hí­vott szak­ér­tők és a párt ve­ze­tői Ang­ela Mer­kel nél­kül vi­tat­ták meg az el­múlt évek tör­té­né­seit.
  • Szerző: WM

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU új elnöke a megnyitón hangsúlyozta: meg kell vizsgálni, mit sikerült elérni, és mit kell tenni még azért, hogy „ne forduljon elő többé olyasmi, mint 2015-ben”.

A résztvevők többség egyetértett abban, hogy szükség van a kitoloncolások számának növelésére, a belső határok biztonságának megőrzésére és szankciók bevezetésére olyan migránsok esetében, akik abba az országba utaznak nyaralni, ahonnan elmenekültek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Thomas Strobl Baden-Württemberg tartomány belügyminisztere szerint fontos lenne, hogy a kitoloncolásra váró migránsokat őrizetbe vehessék, hogy megakadályozzák az eltűnésüket.

Christian Hillgruber, a bonni egyetem professzora szerint a határon vissza kellene fordítani azokat a migránsokat, akik útlevél nélkül akarnak belépni az ország területére.

A politológus Egbert Jahn úgy véli, hogy fontos a gazdasági okokból és a háború elől menekülő migránsok megkülönböztetése. Hozzátette, nem érti, miért nincsen nagyobb politikai támogatottsága annak, hogy Európában menekültvárosokat hozzanak létre. A szakember szerint az ENSZ által a palesztinok számára Közel-Keleten létrehozott városszerű menekülttáborok lehetnének a minták, majd hozzátette, hogy ha Jordániában, Kenyában és Bangladesben működnek ilyenek, akkor Európában is össze lehetne hozni.

Eközben a címlapon
Annegret Kramp-Karrenbauer
Annegret Kramp-Karrenbauer
Fotó: AFP

https://t.co/k3GYGZ2spX

Freudi elszólás az új pártelnöktől?

A CDU elnök Annegret Kramp-Karrenbauer beszédét többen is megmosolyogták. Az AKK-nak is becézett politikus köszöntőjében nem kereszténydemokratáknak, hanem szociáldemokratáknak nevezte a jelenlévőket. Több kritikus is megjegyezte ezzel kapcsolatban, hogy a CDU az elmúlt években a migrációs válság terén inkább képviselt baloldali, mintsem jobboldali politikát. Ebből a szemszögből megközelítve  már nem is tűnik annyira abszurdnak a téves megszólítás.