OTTHONKA

Mű­fe­nyőt sze­ret­nél? Így ta­lá­lod meg a leg­job­bat!

A mű­fe­nyő rend­kí­vül prak­ti­kus, hi­szen éve­kig szol­gálja majd a csa­lá­dot. Sokan azért vá­laszt­ják, hogy ne kell­jen az ünnep ked­véért va­lódi fe­nyő­ket ki­vágni, mások pedig egy­sze­rűen csak sze­ret­nék meg­spó­rolni az élő fenyő árát. A vá­lasz­tás­nál azon­ban ér­de­mes kö­rül­te­kin­tő­nek len­ned.

Mivel a műfenyőt több évre szerzed be, érdemes egy jobb darabba befektetni. Ebben az esetben az ár tükrözi a minőséget, az olcsóbb darabok átlagosan 5 évre készülnek, míg a drágábbak akár 10 évig is díszei lehetnek az otthonodnak.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Mielőtt kiválasztanád a műfenyőt, érdemes jó alaposan megnézni, hová is fog kerülni a lakásban. Ha kicsi a helyed, választhatsz keskenyebbet vagy normál vastagságút, míg ha sok a hely a lakásban, akkor egy kifejezetten terebélyes műfa lehet a legszebb ünnepi dísz. Ha nagyon kevés a hely, akkor jobban jársz, ha kicsit alacsonyabb, de dúsabb, mint ha magas, de nagyon vékonyka fenyőt választasz.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Érdemes megnézni az ágak számát – e területen is nagy a szórás, és az, hogy számodra melyik az ideális, elsősorban a díszítési szokásaidtól függ. Ha szereted a díszekkel bőségesen megrakott fát, akkor válassz ritkásabbat, ha viszont a kevesebb több elvén díszítesz, akkor érdemesebb egy sűrűbb, tömörebb fát választanod.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A műfenyők tűlevelei az igaziakét imitálják, így nem egyformák. Vannak 2 dimenziós, lapos, illetve 3 dimenziós ágak, illetve a kétfajta ág vegyesen is elhelyezkedhet a fán. Az úgynevezett tűlevelű ágakat tartalmazó műfenyők a hosszú tűleveleket növesztő fenyőfákat igyekeznek utánozni. Ha viszont valami extravagánsat szeretnél, nyugodtan szavazz a zöldtől eltérő színű műfenyőkre.

Nem mindegy az sem, hogy az ágakat pánttal, vagy beakasztós módszerrel rögzítik a fa törzsén. A beakasztós rendszerrel valamivel több a munka a felállításkor, cserébe szebb látványt nyújt, mint a pántos megoldás.

Az utolsó fontos paraméter pedig a talp – itt az a fontos, hogy a fenyőfa stabilan álljon a helyén, ne borulhasson fel. Ha pedig a fémtalp padlóval érintkező részét műanyaggal vonják be, a parketta sem sérül a fenyő felállításakor.

Eközben a címlapon