KÜLFÖLD

Lu­xus­va­ká­ció dzsi­ha­dis­ták­nak

A kor­mány meg­pró­bálja szép szó­val, te­rá­pi­á­val, me­den­cék­kel, pá­zsit­tal el­káp­ráz­tatni és a tár­sa­da­lomba vissza­il­lesz­teni a har­co­so­kat. Min­den­ki­nek három hó­napja van arra, hogy új éle­tet kezd­jen.
  • Szerző: SZM

Miután már túl sokan bírálták őket azért, hogy segítenek az Iszlám Államnak, októberben a 31 éves szaúdi trónörökös, Mohammed bin Salman ígéretet tett arra, hogy visszaállítja a “mérsékelt” iszlámot, amely nyitott lesz minden vallásra a világon. “Nem fogjuk az életünket a következő harminc évben pusztító ötletekre pazarolni, hamarosan véget vetünk a szélsőségességnek" – mondta.

Szinte rögtön ezt követte az a bejelentés, hogy a nők is vezethetnek autót, sőt már volt olyan sportesemény is, amelyen részt vehetett a teljes szaúdi család, nőkkel együtt.A jövő évi oroszországi foci vb-re pedig ugyancsak utazhatnak a szaúdi nők.

Ezzel egy időben a szaúdi kormány programot indított a szélsőséges harcosok társadalomba való “visszaillesztésére” – írta az OE24.at.

Medencék, pázsit, árnyas teraszok várják a megtérni vágyó szélsőséges harcosokat, Rijad 5 csillagos üdülőhelyén. A “beutaltakat” terapeuták és papok gondozzák. Arra ösztönzik őket, hogy megnősüljenek és gyermekeik szülessenek.

A szaúdi politikai vezetés úgy gondolja, hogy a család a legjobb módja a békés életbe való visszatéréshez...Bárki ellen, aki nem változik meg három hónap alatt, büntetőeljárást fognak folytatni korábbi tetteiért...

Az “átnevelő program” igazgatója szerint a “beutaltak” 86 százaléka már ilyen rövid idő alatt is megváltoztatható, bár külföldi szakértők ezt az arányt túlzottnak és propagandajellegűnek érzik.Egy amerikai egyetemi tanár szerint bárhogy is lesz, dicséretes, hogy a “beszélgetésterápiát” alkalmazzák Szaúd-Arábiában.