INSIDER

Lu­xus­par­tikra szórt el eu­ró­mil­li­ó­kat az Unió me­ne­kült­ügyi ve­ze­tője

Lu­xus­ho­te­lek­ben szer­ve­zett ma­gán­par­ti­kat az Eu­ró­pai Unió Me­ne­kült­ügyi Hi­va­ta­lá­nak ve­ze­tője, José Car­re­ira, ter­mé­sze­te­sen köz­pénz­ből - tudta meg a V4NA hír­ügy­nök­ség.
  • Szerző: RIPOST

Terhelő bizonyítékok sorát derítette ki egy uniós számvevőszéki vizsgálat José Carreira, az EU Menekültügyi Hivatalának vezetője ellen. A bűnlajstromon szerepel:több millió euró elsikkasztása, hűtlen kezelés, valamint a beosztottak pszichológiai zaklatása. Büntetőeljárás most mégsem indul ellene, nyilvánvalóan az Európai Parlamenti választásokra tekintettel...

Pedig az Európai Unió Máltán székelő menekültügyi hivatalában az elmúlt években tényleg elszabadult a pokol. José Carreira irányításával csak úgy szórták az eurómilliókat - azaz több milliárd forintot. A vizsgálati jegyzőkönyvekből kiderül, hogy egy bűnszövetkezet módszereivel csapolták meg a migránsügy kezelésre szánt több millió eurós kereteket.

A migránsok utaztatására, valamint a migránsoknak nyújtandó szolgáltatásokra szánt hatalmas összegeket a közbeszerzési eljárás teljes kijátszásával adták oda velük „baráti kapcsolatokat" ápoló bennfentes cégeknek.

A súlyos visszaélések ellen tiltakozó alkalmazottakat valóságos pszichoterrornak vetették alá, magánnyomozókkal figyeltették meg őket, a lelki zaklatás miatt sokan ott is hagyták munkájukat. 

Mint azt a V4NA uniós forrásokból megtudta: a vizsgálat titkosított jegyzőkönyvei egészen botrányos részleteket is tartalmaznak. Például azt, hogy az elsikkasztott pénzekből máltai ötcsillagos hotelekben luxuspartikat szerveztek a bennfentes döntéshozóknak.

A vizsgálati anyagok többek között fényűző módon felszerelt "VIP-lounge-okról", közpénzből fizetett sztárzenekarok fellépéséről szólnak.

A belső vizsgálat szerint az Unió Menekültügyi Támogatási Hivatala a 2017-es év folyamán 7,7 millió euró értékben fogadott be ellenőrizetlen vagy kétes eredetű számlákat. Jó eséllyel tehát ennyi pénzt sikkasztottak el az európai migránsüggyel foglalkozó hivatal 69 millió eurós költségvetéséből.

Eközben a címlapon

Felelősségre vonás mégsem történik, minden érintett a botrány eltussolásában érdekelt. Egy büntetőjogi feljelentés, egy rendőrségi vizsgálat ugyanis kétségtelenül nem tenne jót az Európai Unió megtépázott hírnevének. Különösen nem a választási kampány idején, amikor mindenki az euroszkeptikus pártok megerősödésétől tart.